Uien drogen met restwarmte van fritesbakker

Het is een wereldwijd uniek project om restwarmte van een fritesproducent te benutten voor het drogen van uien bij een naastgelegen uienverwerkend bedrijf en dat twee internationale agro-food bedrijven zo succesvol samenwerken op het gebied van duurzaamheid. Wiskerke Onions neemt het leeuwendeel van de investering van 1,6 miljoen euro in de restwarmtekoppeling voor haar rekening en heeft voor bijna 800.000 euro subsidie aangevraagd. Lamb Weston / Meijer stelt haar restwarmte gratis ter beschikking en ontvangt zo'n 13.000 euro subsidie van de Provincie voor personeels- en ontwerpkosten. Met de subsidies uit de Green Deal wordt de businesscase economisch rendabel, zonder subsidie zou de restwarmtekoppeling niet worden gerealiseerd en de daarmee samenhangende energiebesparing niet worden bereikt.
Besparing
Het delen van restwarmte onder de internationale bedrijven op het industrieterrein de Nishoek in Kruiningen bespaart in potentie 500.000 m³ aardgas per jaar en vermindert in potentie 875 ton CO2-uitstoot per jaar. Het project biedt perspectief voor verdere uitbreiding naar andere bedrijven. De restwarmte is afkomstig van het bakproces in de fritesfabriek en heeft een lage temperatuur. Lamb Weston / Meijer kan de restwarmte zelf niet gebruiken, maar Wiskerke Onions kan er uien mee drogen op een temperatuur van 25-30 graden Celsius.