'Vroeg geplante plantuien staan super goed'
“Alles wat op tijd in de grond ging, staat goed”, zegt Van der Slik. Daarmee roert hij meteen aan dat er dit jaar grote verschillen zijn in planttijdstip. “De eerste percelen zijn eind januari geplant, daarna is half februari weer geplant en nu wordt er weer geplant. Daar zit acht weken verschil tussen.” De reden laat zich raden: percelen die minder snel bekwaam waren als gevolg van de regen. “Dan krijg je natuurlijk grote verschillen in opkomst en ontwikkeling.”
Van het areaal in het werkgebied van Jan van der Slik is naar schatting 70 procent geplant. “Wat je nu ziet, maar dat zien we elk jaar, zijn de rasverschillen. Dat zie je onder andere aan het blad.” Of de grote verschillen in planttijdstip ook doorwerken in de opbrengst, dat durft de adviseur niet te zeggen. “We gaan zien hoe het seizoen zich verder ontwikkelt. Ik heb geen glazen bol.”
Goed geworteld
Ook bij de klanten van André Boot van zaad-en plantgoedleverancier Hazema staan de tweedejaars plantuien die in februari werden gezaaid op de Zeeuwse en West-Brabantse klei er goed op. “De uien zijn goed geworteld en komen al boven”, zegt Boot. Volgens Boot is de helft van de 2-jaars plantuien in zijn werkgebied (Zuidwest-Nederland en België) nog niet gezaaid. “Als het vorige week droog was gebleven, had het gekund. Maar de regen haalde een streep door de rekening.”
Dat er een verschil van bijna twee maanden ligt tussen de vroeg en laat geplante uien, hoeft volgens Boot nog niet alles te betekenen. “Dat hangt veel af van het weer. Als we nu snel kunnen planten en het is 15 graden, dan staan die uien er ook snel op.” In een normaal seizoen worden plantuien in juli en augustus gerooid.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Jan van der Slik