Zaaien suikerbieten komt langzaam op gang

Dat op de noordelijke klei afgelopen week al 6 procent is gezaaid komt door het feit dat daar op veel plaatsen het zaaibed al klaar lag, waardoor men direct aan de slag kon. Naast de loonwerkers kunnen ook heel veel zelfzaaiers vlot enkele honderden hectares bieten zaaien. Op veel percelen was de ondergrond echter nog te nat.
Op basis van de actuele weersverwachting verwacht Cosun dat eind deze week de zaaiwerkzaamheden worden hervat. Op de lichtere gronden is nog maar mondjesmaat gezaaid. Hier moeten nog veel voorbereidende veldwerkzaamheden plaatsvinden: bemesting en de zaaibedbereiding. Het advies luidt om niet te snel te gaan zaaien. Geduld blijft een schone zaak en de kalender is niet heilig, de grond moet gewoon “bekwaam” zijn.
Juiste voorbereiding is essentieel
De juiste aandacht voor de voorjaarsgrondbewerkingen, op tijd zaaien en goed zaaiwerk, zijn belangrijke voorwaarden voor een succesvolle teelt van suikerbieten. Een snelle en uniforme opkomst draagt bij aan een hoge suikeropbrengst. Afhankelijk van de grondsoort zal men een specifieke hoofdgrondbewerking uitvoeren. Uitgangspunt is dat deze bewerking zo is uitgevoerd, dat een goede zaaibedbereiding mogelijk is.
Op lichte grond is de hoofdgrondbewerking vaak ook de zaaibedbereiding. Het beste is om het aantal bewerkingen tot een minimum te beperken. Voor een goed zaaibed zijn een vlakke ondergrond en voldoende losse grond om het zaad af te dekken, essentieel. Dat waarborgt een vlotte kieming en goede opkomst.
Goed zaaibed
Een goed zaaibed maakt twee tot drie centimeter diep zaaien in de vochtige (aangedrukte of bezakte) grond mogelijk. Hierdoor is de opkomst ook bij uitblijven van regen in de eerste weken na het zaaien goed. Bij een te diep zaaibed waarbij niet in de vochtige grond gezaaid wordt, is de opkomst afhankelijk van neerslag na het zaaien (midden). Blijft het lange tijd droog dan is de opkomst zeer laag en onregelmatig.