Pas eind 2018 duidelijkheid over uitwerking bietenakkoord Südzucker

Volgens de CBB brengt het akkoord voor de telers duidelijkheid en zekerheid aan de vooravond van de uitzaai. De Belgische telers kunnen nu hun bieten zaaien met een rechtsgeldig contract gebaseerd op het akkoord van de telersorganisatie, CoCo HSP. Het betrof de moeilijkste onderhandelingen uit 40 jaar interprofessioneel overleg. Na het vastlopen van het overleg stelden op 21 februari de Vlaamse en Waalse landbouwministers Schauvliege en Collin twee bemiddelaars aan. Die zorgden ervoor dat op 13 maart alsnog een akkoord kon worden gesloten. “Dit akkoord lost niet alle pijnpunten op, maar biedt garanties voor de toekomst,” stelt de CBB deze week in een persverklaring.
Bietenprijs
In het voorstel van de Tiense Suikerraffinaderij wordt de bietenprijs gelinkt aan de verkoopprijs voor suiker in de vier filialen van de Groep Südzucker: Duitsland, Frankrijk, België en Polen. Een dergelijk systeem zou er in principe voor moeten zorgen dat de Tiense Suikerraffinaderij winst en verlies deelt met de telers. Indien de gemiddelde verkoopprijs echter daalt onder 450 euro per ton, is de bietenprijs te laag om te kunnen spreken van een rendabele teelt. De teler levert dan bieten af onder zijn kostprijs. Het akkoord voorziet de mogelijkheid voor de Tiense Suikerraffinaderij om na de campagne een prijstoeslag te betalen. De telers vroegen meer zekerheid over de hoogte van deze prijstoeslag en wilden hiervoor een formule vastleggen, doch Südzucker blijft dit weigeren.
Pijnpunten
De Belgische planters vroegen van de Tiense Suikerraffinaderij dezelfde bietenprijs als hun Duitse collega’s (deze is vooral interessanter bij hogere suikerprijzen), garanties voor de terugname van de pulp, een gelijke behandeling van planters die dicht bij of ver af van de fabriek wonen bij het toekennen van het bijkomend contract en garanties m.b.t. de rol van de erkende telersorganisatie bij de onderhandelingen en de samenstelling van de “Commissie Waardeverdeling”. De telers krijgen niet de garantie dat zij dezelfde prijs krijgen als de Duitse collega’s maar over de drie andere garanties is nu wel overeenstemming bereikt.
Resultaat
Pas in najaar 2018, ruim anderhalf jaar na de uitzaai, kan de individuele teler bepalen of het akkoord voor hem al dan niet positief is uitgevallen. Het uiteindelijke resultaat van het bereikte akkoord wordt pas duidelijk wanneer de nabetaling bekend is. Vooral als de Europese suikerprijs zakt tot onder de 450 euro per ton, wat volgens de CBB in de lijn van de verwachtingen ligt met het oog op de aangekondigde Europese productiestijging van suiker. Dit gaat het verschil maken tussen verlies of winst op de teelt.