Na 16 jaar herintroductie genetisch gemodificeerde aardappelen in Canada

Dit voorjaar kunnen Canadese akkerbouwers weer genetisch gemodificeerde aardappelen gaan poten, nadat de keuringsorganisatie ‘Health Canada’ en de ‘Canadian Food Inspection Agency’ (CFIA) het licht op groen hebben gezet voor de teelt van de eerste generatie genetisch gemanipuleerde Innate aardappelen van R. Simplot’s. De introductie vindt een jaar later dan gepland plaats doordat de goedkeuring net te laat was om voor 2016 nog te zorgen voor voldoende pootgoed.
Vier rassen
De Canadese akkerbouwers hebben de keuze uit vier rassen: Russet Burbank, Ranger Russet, Atlantic en Snowden. Deze rassen zijn sinds 2015 in de Verenigde Staten officieel toegelaten. Deze rassen zijn vooral geschikt voor de vers- en frietmarkt. Volgens een woordvoerder van Simplot beschikken deze rassen over diverse eigenschappen die ze voor Canadese teeltomstandigheden geschikt maken. “Zo is een groot voordeel dat ze, in vergelijking met conventionele aardappelen, de helft minder last hebben van blauwe plekken/kneuzingen. Dit resulteert in meer eerste klasse aardappelen geschikt voor de vers markt. Van de in 2016 op ruim 6.000 acres in de VS geteelde aardappelen van deze rassen, werd de meerderheid afgezet op de versmarkt. Door de toevoeging van gens uit wilde aardappelrassen bevatten deze rassen minder asparagine. Asparagine is een stof die de basis vormt voor acrylamide. Acrylamide ontstaat onbedoeld tijdens intensieve verhitting van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Volgens Simplot’s woordvoerder zijn de Canadese telers vooral enthousiast over de anti-kneuzingen eigenschappen. Zij zien dit terug in minder tarra en een hogere opbrengstprijs. Vooral aardappelen die onderaan in de schuur liggen hebben veel last van kneuzingen.
Phytophthora resistentie
Er is een tweede generatie Innate aardappelen onderweg met goede resistentie-eigenschappen tegen de aardappelziekte (phytophthora). In januari 2016 is dit ras in de VS door de FDA goedgekeurd. Voor Canada verwacht Simplot nog dit jaar de toelating rond te krijgen.