Ecoploeg in de lift
Volgens onderzoeker Derk van Balen van Wageningen Universiteit is de Spaanse ecoploeg Ovlac in de afgelopen maanden populair. De ploeg was vorig jaar in velddemonstraties te zien samen met de ecoploegen van Rumptstad, Lemken en Kverneland. „Er zijn er al 13 of 15 van verkocht. Dat komt omdat het een ploeg is die simpel is. Hij heeft een ander rister dan de Rumptstad en keert iets minder mooi, maar hij zit recht achter de trekker en is licht. Met een breedte van 3,15 meter past hij in het rijpadensysteem.” Volgens Van Balen is de ploeg 8.000 euro goedkoper dan de concurrentie. De prijs ligt tegen de 18.000 euro.
Hoewel de ploegdiepte bij ecoploegen lager dient te zijn, kiezen veel telers ervoor om toch 18 centimeter diep te werken. Voor het onderzoek in Lelystad is de vraag of het gebruik van de ecoploeg goed past in de langjarige proeven met gereduceerde grondbewerking. „Wij waren na tests op 15 centimeter diep ook heel tevreden”, zegt Van Balen. „De Ovlac stopt de luzerne met afgevroren haver goed onder.”
Grof
Ecoploegen is volgens Van Balen vooral goed te doen als een niet te fijn zaaibed nodig is. Dat kan goed voor gewassen die op ruggen geteeld worden of bij teelten waar een werkgang met de eg wordt toegepast. Van Balen denkt dat voorafgaand aan de zaai van bieten, uien en spinazie het bed wat te grof zal zijn.
Bovenoverploegen met de ecoploeg kan mogelijk wat vroeger in het najaar. Van Balen verwacht dat de grond minder snel zal dichtslaan bij gebruik van deze techniek. Hij verwacht dat de ploegen ook in Zuid-Limburg mogelijkheden hebben op erosiegevoelige gronden.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Trekkerweb