Nederlandse landbouw koopt minder gewasbeschermingsmiddelen
Nederland is goed voor slechts 3 procent van wat jaarlijks in de Europese Unie op de markt wordt gebracht. De grootste afnemers binnen de EU zijn Spanje, Frankrijk en Italië, laten de cijfers van het CBS zien. De totale afzet van gewasbeschermingsmiddelen in de EU was over de jaren 2011 tot 2015 gemiddeld 381.000 ton. Ruim de helft hiervan werd afgezet in Spanje, Frankrijk en Italië en bijna een kwart is verkocht in Duitsland, Polen en Verenigd Koninkrijk.
Frankrijk koploper in onkruidbestrijding
Frankrijk is koploper in de bestrijding van onkruiden en loofdoding. Bestrijding van insecten en mijten vindt vooral in Spanje en Italië plaats. Deze landen zijn ook de koplopers, samen met Frankrijk, in de bestrijding van schimmels en bacteriën.
Gekeken naar de grootte van de oppervlakte landbouwgrond en de hoeveelheid verkochte middelen valt Italië op. In dit land zijn meer gewasbeschermingsmiddelen verkocht dan in Roemenië, Polen en Verenigd Koninkrijk tezamen, terwijl de oppervlakte landbouwgrond in elk van deze landen groter dan in Italië. Het CBS draagt hiervoor twee verklaringen aan. Het is mogelijk dat In Italië relatief veel middelen worden toegepast op niet-landbouwgrond. Niet alleen de agrarische sector, maar ook de overheid, de huishoudens en de industriële bedrijven kopen immers gewasbeschermingsmiddelen. Het kan ook zijn dat in Italië meer kilo’s gewasbescherming per hectare worden gebruikt dan in de andere landen.
Fungiciden grootste groep
Net als in de rest van Europa wordt in Nederland 42 procent van de verkochte gewasbeschermingsmiddelen ingezet bij de bestrijding van schimmels en bacteriën. De bestrijding van onkruiden en loofdoding heeft in Europa een aandeel van 35 procent, in Nederland is dat 28 procent. Daarentegen worden in Nederland weer relatief veel overige middelen, zoals minerale oliën, verkocht. Deze middelen worden ingezet bij de virusbestrijding in teelten als pootaardappelen en lelies(bollen). In Europa is dit aandeel overige middelen 10 procent lager.