Bieten zaaien loopt voorspoedig: ruim de helft van areaal gezaaid

Het bietenzaaien verloopt dit jaar opvallend snel, signaleert Cosun. In sommige regio’s is de uitzaai nagenoeg afgerond. Daarmee is sprake van een vlotte start van het bietenseizoen. Naast het droge weer komt dat volgens de suikercoöperatie ook door de hoge eigen mechanisatie en door de moderne technieken die loonwerkers steeds meer inzetten. Zo zijn steeds meer trekkers met zaaimachines uitgerust met GPS, waardoor ook in het donker probleemloos gezaaid kan worden.
Verschillen
De Flevolandse akkerbouwers hebben hun areaal zo goed als gezaaid, op de noordoostelijke lichte gronden daarentegen pas 25 procent. Telers in dit gebied moeten vanwege de bodemomstandigheden nog enkele dagen wachten. Zo ook op de Zuid-Limburgse löss waar door de verplichte niet-kerende-grondbewerking de grond langzamer opdroogt. Op de Oost-Brabantse en Noord-Limburgse zandgronden was begin deze week de helft gezaaid en in Zeeuws Vlaanderen ruim 85 procent. Cosun verwacht dat de uitzaai deze week vlot zal doorlopen.
Op de eerst gezaaide percelen in Zeeuws Vlaanderen stonden na 116 graaddagen al 65.000 planten boven. Op Schouwen Duiveland staan de bieten gezaaid in week 11 er nu allemaal op: daar worden ruim 90.000 planten geteld.
Vroeg zaaien: hogere opbrengst
Vroeg zaaien past in het streven naar opbrengstmaximalisatie. Een langer groeiseizoen betekent een langere productieperiode en een hoger rendement. Wachten tot eind april dan kost volgens het IRS ruim 400 euro aan mindere opbrengst. Daarnaast werkt het vroeg zaaien ook positief op de weerbaarheid van de planten tegen ziekten en plagen. Zo zijn bij vroege zaai de planten al verder ontwikkeld op het moment dat rhizoctonia en bietencysteaaltjes het meest actief zijn. Bij droogtegevoelige grond kan vroeg zaaien positief werken doordat de plant tijdig een diep wortelstelsel vormt.