
Bermmaaisel: van afval tot grondstof

Van afval naar grondstof
Traditioneel wordt bermmaaisel verwerkt door afvalverwerkers onder de afvalstoffenwetgeving, vaak zuurstofloos en vermalen, wat niet altijd resulteert in een kwalitatief beter product. "Een afvalverwerker focust op afval verwerken, terwijl de boer hoogwaardige compost wil als bodemverbeteraar. Dat zijn twee heel verschillende dingen," vertelt Kooistra.
Kringloopcoöperatie
Boeren en het agrarisch collectief hebben een kringloopcoöperatie opgericht om dit proces te faciliteren. Kooistra: "Boeren hebben weinig tijd om alles zelf te regelen, en semioverheden willen met één gecertificeerde partij samenwerken. Daarom ontzorgt de coöperatie de partijen, koopt centraal in, en maakt afspraken met gemeentes en provincie. Leveranciers betalen voor het afvoeren van het maaisel, wat de inkomsten van de coöperatie vormt."
Reststromen optimaal verwaarden
Vanuit de boeren is er inmiddels veel interesse. In 2023 waren er 3 boeren aangesloten. In 2024 waren dit er al 14, en in 2025 zal dit zich nog verdubbelen. Een van de boeren zei: "Je gaat echt met andere ogen naar de omgeving kijken. Met het nieuwe GLB heb je steeds meer bufferstroken, en je gaat naar ecologisch slootbeheer. Eigenlijk heb je dan veel meer reststromen. De vraag is: hoe ga je dat optimaal verwaarden?"
Lees het volledige artikel op Groen Kennisnet: Kringlopen sluiten: Boeren op ’t Hogeland versterken de bodem met bermmaaisel.
Meer over GLB-pilots vind je op Groen Kennisnet
Meer informatie op de vakinformatiepagina voor de akkerbouwer.
Tekst: Redactie Groen Kennisnet
Beeld: jokevanderleij8 via Pixabay