Nederlandse introductie nieuw graansoort Tritordeum

In februari is Tritordeum als nieuw bio-graan door Agrasys gepresenteerd op de Biofach in het Duitse Neurenberg. Bij die presentatie onderstreepte Agrasys dat dit het enigste graan is dat zonder genetische veranderingen is ontwikkeld en voor menselijke consumptie toegelaten. De veredelaars van Agrasys hebben daartoe gebruik gemaakt van traditionele veredelingstechnieken op open velden.
Gedijt op droge akkers
Tritordeum heeft een hele goede resistente tegen droogte, hoge temperaturen en ziektes. Hierdoor is vooralsnog de teelt vooral geschikt in warmere en drogere omgeving, waarin andere graansoorten slecht gedijen. Volgens Agrasys kan dit graan tijdens groei toe met slechts heel weinig water en geen of minimale bemesting en gewasbeschermingsmiddelen. De teeltgebieden liggen daardoor nu nog in Zuid-Europa. Voor de komende oogst is Tritordeum op in totaal ruim 1.300 hectare ingezaaid op akkers in Spanje, Italië, Frankrijk en Turkije. De opbrengsten variëren momenteel tussen de 4 en 5 ton per hectare.
Nederlandse teelt
Vanwege klimatologische omstandigheden gedijt dit graan nog niet goed op Nederlandse akkers. De verwachting is dat door zaadveredeling Tritordeum over 2-4 jaar ook in Limburg geteeld kan gaan worden, er worden momenteel al proeven gedaan in Noord Frankrijk. De telers van de Kollenberger Spelt: o.a. Wynand Vogels uit Schinnen, Hub Diederen uit Graetheide en Norbert Huyts uit Voerendaal volgen de ontwikkelingen met Tritordeum op de voet. Via de Commandeursmolen, die ook hun spelt maalt, zijn ze er indirect bij betrokken. “Dit jaar is dit graan in Noord-Frankrijk uitgezaaid. Als het op onze grondsoort en onder onze klimatologische omstandigheden goed gedijt is het mogelijk een interessante aanvulling op onze Kollenberger Spelt teelt en/of vermarkting”, zegt akkerbouwer Hub Diederen.
Gezondheidseigenschappen
Tritordeum heeft meerdere waardevolle, gezondheid gerelateerde eigenschappen zoals een goede verteerbaarheid. Dit komt doordat het graan 40 procent minder gluteneiwitten bevat dan andere graansoorten zoals tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Verder heeft Tritordeum een verhoogd vezelgehalte, wat goed is voor de gezondheid. Daarnaast bevat het graan veel antioxidanten zoals 10 keer meer luteïne dan tarwe. Luteïne werkt als UV-filter voor het oog en beschermt de huid tegen voortijdige ouderdom. Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood gebakken van Tritordeum zonder toevoegingen heeft een bijzondere zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur. De Commandeursmolen te Mechelen (L) gaat het nieuwe graan malen tot “Spaans Meel” om het vervolgens via bakkersgroothandelaren onder Nederlandse warme bakkers te verdelen.