Lagere bandenspanning dient meerdere doelen

Pleksgewijze groeiachterstand en slechte ontwatering zijn frequent voorkomende problemen op percelen. De oorzaak is vaak een verdichte bodem. Het verlagen bandendruk tijdens de veldwerkzaamheden kan die verdichting verminderen. Een lagere bandendruk vergroot het contactoppervlak met de bodem en verspreid het gewicht van de trekker over een groter oppervlak.
Voorbeeld
Tijdens het transport over de weg rijdt de trekker beter met een hogere bandenspanning, van bijvoorbeeld 1,5 bar. Dit verlaagt de rolweerstand en vermindert de slijtage van de banden. Een dergelijke hoge bandenspanning aanhouden op het veld is echter ongewenst. De hogere druk zorgt namelijk voor een kleiner contactoppervlak tussen de trekker en de bodem. Een verlaging van de bandenspanning naar bijvoorbeeld 0,8 bar om bodembewerkingen uit te voeren, vergroot het contactoppervlak met circa 20 procent en verlaagt zo ook de druk op de bodem met zo'n 20 procent, waardoor de insporing in het bodemprofiel daalt. Het grotere contactoppervlak verhoogt bovendien de trekkracht en zorgt voor minder slip. Per saldo resulteert dit in een 7 tot 10 procent lager brandstofverbruik.
Praktijk
Om makkelijk de druk van de banden te kunnen veranderen op de weg en de akkers zijn bandendrukwisselsystemen leverbaar. De aanschaf kan tussen de 8.000 en 10.000 euro bedragen. Dit wordt terugverdiend door een lager brandstofverbruik, minder bandenslijtage en een betere bodemkwaliteit. Het is wel zaak om bij de bandenleverancier te informeren of het type banden op de tractor wel geschikt zijn om met lagere druk te rijden. Pas verder de bandenspanning aan naargelang de omstandigheden. Raadpleeg daartoe de bandenspanningstabel. Verder is een goede planning van de werkzaamheden van belang. Zo is bijvoorbeeld het advies van het project Leve(n)de Bodem om na het ploegen zo weinig mogelijk over het perceel te rijden. Kleinere ingrepen, zoals het plaatsen van dubbele wielen, kunnen ook een meerwaarde vormen.