
Optimalisatie
Haal meer uit je bemesting met de vier J’s
Het beste resultaat bij de bemesting van jouw land? De 4 J’s helpen je hierbij

De juiste dosering: meten is weten
Deze hangt af van het N-leverend vermogen van de grond en de nalevering van stikstof uit organische mest. Dat is een kwestie van meten: Door zoveel mogelijk data en kennis te verzamelen uit de jaarlijkse kuil-, bodem- en mestanalyses voor je bemestingsplan, kun je berekenen hoeveel kunstmest je nodig hebt om jouw doelen in graslandbeheer te bereiken.
“Aan de hand van grondmonsters bekijk ik ieder jaar wat de behoefte is van mijn percelen”, vertelt akkerbouwer Willem Voncken uit Eys, Zuid-Limburg. “Daar voldoen we zoveel mogelijk aan met nutriënten uit dierlijke mest. De overige behoefte vullen we aan met kunstmest, met als voordeel dat we die kunnen toedienen wanneer het gewas dit het hardste nodig heeft.”
Het juiste tijdstip: wat doet het weer?
Het strooimoment is bepalend in hoe goed de plant de kunstmest benut en hoe berijdbaar het land is. Het ideale tijdstip is afhankelijk van een aantal factoren, zoals temperatuur, neerslagverwachting, luchtvochtigheid, wind, helling en zonlicht. In de vaak wisselende Nederlandse weersomstandigheden kan een kalkamonsalpeter (KAS) bemesting uitkomst bieden. De combinatie van snel opneembaar nitraat, trager vrijkomend ammonium en nog langzamer werkende stikstof uit drijfmest zorgt voor een geleidelijke stikstofvoorziening en sluit goed aan op de behoefte van het gewas.
“Een goede basis is belangrijk voor de kwaliteit van het gras”, weet melkveehouder Martin Jansen uit het Drentse Stuifzand. “Door te kijken naar de draagkracht en de hoeveelheid regen die gevallen is, bepalen we wanneer we de dierlijke mest uitrijden in het voorjaar. Ook monitoren we in de maanden daarna de ontwikkeling en behoefte, en sturen we hierop bij door kunstmest te strooien.”
Het juiste product: kwaliteitskorrels voorop
De kwaliteit van de kunstmestkorrel speelt een belangrijke rol in het bemestingsresultaat. Egalere en hardere korrels zijn beter strooibaar. De oranje korrel van Nutramon KAS is naast homogeen en rond ook glad en stofvrij. Dit zorgt voor een goede strooibaarheid, ook bij grotere strooibreedten van >50 meter. Daarmee verdeel je de kunstmest evenredig over het perceel, en voorkom je onder- en overstrooide stukken grasland.
“Om de strooibaarheid van kunstmest die we willen gebruiken te testen, gebruiken we een fractiemeter” zegt akkerbouwer Gert-Jan van Dongen uit Zeewolde in Flevoland. “Die laat precies zien hoeveel korrels van het genomen monster het gewenste formaat hebben. We zien dat de fractieverdeling van Nutramon altijd van hoge kwaliteit en betrouwbaarheid is.”
De juiste bemestingstechniek: bespaartip nummer 1
Het zo efficiënt mogelijk benutten van je bemesting is een samenwerking tussen de kwaliteit van de korrel en het zorgvuldig afstellen van de kunstmeststrooier. Daarin draait het om balans. De werkbreedte stel je nauwkeurig af op het type meststof en omgevingsomstandigheden, en de doorvoersnelheid moet in verhouding staan tot de machinesnelheid. Voor een gelijkmatige verdeling is een stabiele, vlakke nevel tijdens het strooien van groot belang.
“Wij strooien met een precisiestrooier met GPS”, vertelt Martin Jansen. “Met taakkaarten bepalen we naar behoefte: waar hebben we meer of minder nodig? Zo verbruiken we onderaan de streep zo min mogelijk kunstmest. De egale vorm en hardheid van de Nutramon-korrel draagt daarin bij aan het zo efficiënt mogelijk benutten van iedere vierkante meter van het perceel.”