‘Overzaai cichorei veelal niet snel lonend’

Op een aantal percelen is de veldopkomst van cichorie laag. In veel gevallen is er na zaai te weinig neerslag gevallen voor een gelijkmatige kieming en uniforme opkomst. Op sommige percelen wordt dit effect versterkt doordat er niet op de vaste, nog enigszins vochtige, ondergrond is gezaaid. Verder is de veldopkomst vertraagd door de relatief lage temperaturen in de tweede helft van april. Volgens de agrararische dienst van Sensus is het gevolg dat het zaad deels is gekiemd, deels planten boven de grond heeft opgeleverd, en deels ongekiemd in de grond ligt. Overzaaien loont niet snel, maar houd de situatie wel in de gaten, adviseert de agrarische dienst.
Kiemkracht bepalen
Volgens Sensus is het belangrijk om aan de hand van telstroken de opkomst goed in de gaten te houden. Komen er nog planten bij of stagneert de opkomst? Telers krijgen het advies de opkomst te blijven volgen zolang er planten bijkomen. Als het zaad een wit kiempje heeft en in vochtige grond ligt, is er een reële kans dat het bovenkomt. Als de opkomst stagneert, is het zaak om daar de oorzaak van te achterhalen. Wanneer de zaadpil is gebarsten en er geen kiem zichtbaar is, kan het zijn dat het zaadje verdroogd is.
Ondergrens veldopkomst
De beslissing om over te zaaien is afhankelijk van de verwachte veldopkomst. Deze verwachting is afhankelijk van: het aantal planten wat boven staat, het aantal gekiemde zaden en de kiemkracht van het resterende zaad. Wanneer de teler uiteindelijk minder dan 70.000 planten/ha verwacht, is het advies om over te zaaien. De opbrengstderving bedraagt dan minimaal 35 procent. Bij een laag plantaantal in combinatie met een zeer onregelmatige plantverdeling kan het raadzaam zijn om (een deel van) het perceel over te zaaien. Verwacht de teler meer planten dan de kritische ondergrens van 70.000 planten per hectare, dan kan de opbrengstderving tot gemiddeld 20% beperkt blijven doordat de wortels zwaarder worden. Dan is het advies om niet over te zaaien.
Opbrengstderving bij overzaaien
Wanneer overzaaien toch nodig is, is het zaak zo snel mogelijk te doen. Laat zaaien gaat direct ten koste van de opbrengst: zaaien na half mei kost circa 30 procent van de inulineopbrengst ten opzichte van de opbrengst bij zaaien begin april. Naast opbrengstverlies krijgt u bij overzaai te maken met extra kosten voor zaaizaad en de extra bewerkingen voor zaaibedbereiding en zaai. Bovendien heeft u dan nog steeds geen garantie voor een goede opkomst, aangezien het ook in mei droog kan zijn. Hierdoor is overzaai niet snel lonend.
Bron: Sensus/cichorei.nl