
Met ‘boerenproeven’ kijkt Alliance naar verschillende rassen
‘Tarwe heeft een spilfunctie in het teeltsysteem’


Op gerichte plekken in het land liggen proefvelden van Alliance waarbij gekeken wordt naar de best presterende wintertarwerassen. Niet met het doel om nieuwe rassen op de Aanbevelende Rassenlijst van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst landbouwgewassen (CSAR) te krijgen, maar vooral om de landbouwkundige eigenschappen onder de omstandigheden van de teler te toetsen.
Eén van de proefvelden ligt bij akkerbouwer Arjan de Graaf uit Dussen, in de polder tussen de Maas en de Nieuwe Merwede bij Hank. „Dit proefveld ligt nu een aantal jaar bij dezelfde teler, deze wil vooraan zitten als het gaat om nieuwigheden, dat maakt dit een geschikte match”, legt teeltadviseur Wouter Bakkers van Alliance de opzet van de ‘boerenproefvelden’ uit. „Het daagt uit om te zoeken naar verschillen in opkomst, maar we doen gewoon aan ziektebestrijding zoals het normaal gesproken ook op het perceel plaatsvindt. Inzet is om het praktisch te houden. Maar één jaar is geen jaar, geen seizoen is hetzelfde.”
Afhankelijk van het uitgangsmateriaal is er in de kilogrammen gezaaid materiaal soms een variatie van 95 tot 215 kilogram per hectare. Een enorm verschil. „Dit beïnvloedt natuurlijk in grote mate het teeltrendement. In een gewas als tarwe is zo’n variatie best veel. Soms is een strook dun gezaaid maar staat het na opkomst toch hartstikke dik. De kwaliteit van de grond, de voorvrucht en de rassen. Alles kan van invloed zijn. Natuurlijk moet er voldoende staan om uit te stoelen.”
Het grootste areaal tarwe is bestemd voor veevoeding, een klein beetje voor humane voeding. Ook gerst wordt voor beide doeleinden geteeld. „Tarwe is geen saldogewas, maar heeft veel waarde in het perspectief van het teeltsysteem. Het is misschien niet zo zichtbaar, maar de teelt zorgt er voor dat er bij andere gewassen geld tegenover staat. Tarwe heeft een spilfunctie als het gaat om het resultaat van andere gewassen.
Andere onderzoeken
Naast de rassenproeven doet Alliance de laatste jaren ook extra onderzoek naar vergroening van bemesting en gewasbescherming. Interessant is de inzet van Nutrino Pro. Dit is een gewasveilige stikstofbladmeststof met gecontroleerde afgifte over een periode van meerdere weken. Nutrino Pro wordt over de tarwe gespoten. Effect is dat in alle stadia de langzame en snelle eiwitopbouw wordt gestimuleerd. Tegelijk zorgen de biostimulanten in de formule voor een effectieve stikstofhuishouding in de plant. „12 liter kan 100 kilo KAS vervangen”, aldus Bakkers,.
Volgens hem kan de bladmeststof door de eigenschappen een interessante optie zijn voor telers – ook van uien en aardappelen – in NV-gebieden. „De stikstofgift gaat naar beneden, terwijl het rendement hoger is. Een gelijke opbrengst met minder stikstof. Daar zit toch de toekomst.” Alliance bekijkt Nutrino Pro ook in fertigatieproeven. „Het voordeel gaat verder dan het beperken van stikstof verliezen. Bekend is dat nitraat de plant gevoeliger maakt voor bijvoorbeeld luizen en schimmels zoals meeldauw.”

De potentie van biostimulanten in de praktijk bekeken
Een ander product waar Alliance nadrukkelijk naar kijkt is de biostimulant RootProtect, die moet zorgen voor een optimalisatie van de wortelzone. Micro-organismen (in dit geval Rhizobacteriën) koloniseren de rhizosfeer van de plantenwortel om toegang te krijgen in concurrentie met ziekteverwekkers. Het product is afkomstig van Den Ouden Growsolutions en wordt nu bij wijze van proef ingezet om bijvoorbeeld de strijd met pythium en fusarium aan te gaan.
„Daarnaast hebben we al een jaar of vier veel resultaten uit proeven met Penergetic. Het is mogelijk om bodemleven en plantprocessen te beïnvloeden door gericht toepassen van elektromagnetische frequenties. Die zijn essentieel voor een gezond bodemleven en voor efficiënt werkende biologische processen in de plant. Eigenlijk zetten we Penergetic niet meer in voor proeven, maar voor naamsbekendheid. Er zijn al veel telers die dit product al standaard gebruiken.”
Het vierde product waar vanuit Alliance veel aandacht voor komt in de proeven is Calciflo. „Dit product zorgt in uien voor een hogere veldopbrengst en een hoger bewaarrendement. De samenstelling is nieuw. Gedurende de zomer gaan we dit volvelds toepassen. De resultaten van proeven bij anderen zijn dermate interessant dat wij dit met eigen ogen willen waarnemen. Ook dit doen we met boerenproeven: stroken met en stroken zonder. Maar we zien al in de Fruitteelt dat Calciflow veel voordelen heeft.”
Alliance doet naast wintertarwe ook proeven in andere gewassen zoals uien, aardappelen en peen
Akkerbouwer stelt al jaren grond beschikbaar voor een proefveld
„Met eigen ogen zien hoe tarwerassen zich ontwikkelen”
Akkerbouwer Arjan de Graaf uit Dussen heeft in een perceel van 16 hectare een proefveld van 1,4 hectare beschikbaar gesteld als proefveld voor Alliance. Dit doet hij al meer dan tien jaar. „Ik vind dit interessant. Met nieuwe dingen wil ik graag vooraan de rij staan. Zo kan ik een heel jaar met eigen ogen zien hoe dit zich ontwikkeld, in plaats van een proefboerderij, waar de omstandigheden toch altijd anders zijn dan op je eigen grond. In de proeven hebben ook rassen gestaan die ik nu ook in de praktijk teel en het gelijk goed doen”, geeft de akkerbouwer aan. Een voorbeeld van een ras is Celebrity. Dit is een vroegrijp tarweras met een hoog opbrengstpotentieel. Het vormt vroeg in het voorjaar een weelderig en gezond gewas, heeft een goede uitstoeling en legervastheid. De Graaf verbouwt over het algemeen vroege en late rassen. Hier zorgt hij voor oogstspreiding van de wintertarwe. „We doen ook loonwerk, dus de oogst van de eigen rassen kan ik voor en na het hoogtepunt qua werkzaamheden doen.”