Zijn parasitaire onkruiden een probleem voor telers?


'Parasitaire onkruiden zijn plantensoorten die afhankelijk zijn van gewassen om (een deel van) hun levenscyclus te voltooien. Ze hechten zich aan de wortels of stengels van de gewassen om water, voedingsstoffen en suikers te stelen en de hormoonbalans van de gewasplant te verstoren', schrijft de WUR. In de vollegrondsgroenteteelt en akkerbouw kunnen ze voor fikse onkruidproblemen zorgen. Er zijn volgens de WUR weinig effectieve bestrijdingsmogelijkheden en de opbrengstverliezen kunnen fors zijn.
Gewas- en onkruidecoloog Jonne Rodenburg (WUR): „In Europa komen meer dan 30 soorten parasitaire planten voor die als onkruid bekend staan of een onkruid kunnen worden. De belangrijkste soorten zijn de stengel-parasitaire warkruiden, zoals klein warkruid en klaverwarkruid, en de wortel-parasitaire bremraapsoorten, zoals de klavervreter en de hennepvreter”.
Besmetting in Nederland
Recent is in Nederland een nieuwe besmetting met klavervreter ontdekt in witte klaver die als groenbemester was ingezaaid. De besmetting werd aangetroffen op de biologische boerderij 'De Biesterhof', in de buurt van Nijmegen. Bedrijfsleider Howard Koster vertelt: „Deze zomer zagen we voor het eerst de klavervreter op ons bedrijf. We vermoeden dat de soort is meegekomen met het klaverzaad dat we hebben gebruikt. In eerste instantie waren we enthousiast om een nieuwe plantensoort op ons land te zien, maar andere biologische boeren adviseerden ons om het veld goed te controleren en alle exemplaren te verwijderen. Dit kan zich namelijk snel ontwikkelen tot een ernstig onkruidprobleem.”
Boeren in het Verenigd Koninkrijk merken volgens de WUR vergelijkbare ontwikkelingen op. Zo ontdekte Ruth Naudé, een onafhankelijke landbouwadviseur in Suffolk, onlangs bremraap in een mengsel van vlinderbloemige groenbemesters, voorgeschreven door het recent ingevoerde Sustainable Farming Incentive (SFI)-programma van de Britse overheid. „Sindsdien heb ik contact gehad met andere leden van de Association of Independent Crop Consultants, en een aantal van hen heeft inmiddels ook bremraap op boerderijen aangetroffen. We maken ons grote zorgen dat deze en andere nieuwe onkruiden het Verenigd Koninkrijk binnenkomen via geïmporteerde, niet-gereguleerde zaadmengsels. De vraag naar dit soort mengsels is sterk toegenomen sinds de invoering van het SFI-programma.”
Onkruiden zoals bremraap kunnen een enorme impact hebben op onze mogelijkheden om vlinderbloemige gewassen succesvol te telen. We moeten veel meer inzicht krijgen in deze onkruiden en de gevolgen die ze hebben voor gewasrotaties. Als we door besmette zaadmengsels opnieuw een optie voor bodemverbetering verliezen, zou dat grote nadelige gevolgen hebben voor zowel de landbouw als de milieumaatregelen” aldus Naudé.
Enquête
Om beter inzicht te krijgen in deze ontwikkelingen, voeren onderzoekers van Wageningen University & Research, de University of Greenwich en ADAS, beide in het VK, een onderzoek uit. Via een recent gelanceerde online enquête zoeken de onderzoekers naar input van akkerbouwers, adviseurs en onderzoekers - zowel van degenen die al met deze onkruidproblemen te maken hebben, als van degenen die er nog niet mee in aanraking zijn gekomen. Rodenburg: „Als we weten welke soorten zich verspreiden, in welke gewassen of teeltsystemen en wat de belangrijkste oorzaken van deze verspreiding zijn, hebben we aanknopingspunten voor zowel onderzoek als voorlichting om toekomstige problemen te voorkomen of in een vroeg stadium te beheersen.”
De enquête is te bereiken via deze link: tinyurl.com/parasiticweeds

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Werner van Eck, Kirsten Krause
Bron: Wageningen University & Research