Maiswortelboorder laat Europees ggo areaal 17% stijgen
Wereldwijd worden ggo’s slechts in 26 landen verbouwd, waarvan 19 zogenaamde opkomende economieën en 7 geïndustrialiseerde landen. De Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, Canada en India zijn samen goed voor 91 procent van de ggo gewassen. In slechts vier Europese landen is de teelt van ggo gewassen toegestaan. Het eerste Europese land op de lijst is Spanje met een ggo-areaal van 129.000 hectare. In zowel Spanje als de andere drie Europese ggo-landen Portugal, Slovakijke en Tsjechië slokt het maisras MON 810 het volledige areaal op. In Portugal is dat 7.069 hectare, in Slovakije 138 en in Tsjechië 75. De stijging van het Europese ggo-areaal met 17 procent naar in totaal ruim 136.000 hectare is quasi volledig op het conto van Spanje te schrijven, dat zijn areaal in 2016 met meer dan 21.000 hectare uitbreidde onder druk van de oprukkende maiswortelboorder.
Eigenschappen
Biotechgewassen met gestapelde eigenschappen werden in 2016 op 41 procent van het totale wereldwijde areaal geteeld. En 47 procent van de ggo gewassen had alleen een onkruidbestrijdingstolerantie. Gebaseerd op het wereldwijde areaal aan individuele gewassen, was 78 procent soja, 64 procent katoen, 26 procent maïs en 24 procent canola genetisch gemodificeerd. Sojabonen afkomstig uit VS, Brazilië, Argentinië, Canada, Zuid-Afrika en Uruguay zijn voor ruim 90 ggo. Brazilië is met haar 32,7 miljoen hectare ggo sojabonen goed voor 1/3 van de wereldwijde sojateelt.
De geteelde mais in de VS, Brazilië, Argentinië, Canada, Zuid-Afrika en Uruguay is voor circa 90 procent genetisch gemodificeerd. Ook 90 procent van de katoen geteeld in de VS, Argentinië, India, China, Pakistan, Zuid-Afrika, Mexico, Australië en Myanmar is genetisch gemodificeerd. Aangezien wereldwijd meer biotechgewassen worden goedgekeurd, verwacht ISAAA dat deze percentages zullen blijven stijgen.