Wereldwijde overcapaciteit zorgt voor lage prijzen meststoffen
Op de Duitse spotmarkt is de prijs voor ureum in april verder gedaald. Een sterkere koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse Dollar heeft de prijsdaling verder versterkt. Dit in combinatie met de lagere wereldmarktprijzen en termijnmarkten is de verwachting dat de spotmarktprijzen onder druk zullen blijven staan. Begin mei schommelde de prijs voor Ureum granulaat in Duitsland rond de 265 euro. Dit was 45 euro lager ten opzichte van begin maart toen Ureum voor 310 euro van eigenaar wisselde. In vergelijking met de lage prijzen in 2016 (255 euro), ligt actuele spotmarktprijs nog 10 euro hoger. Ook de prijs voor Kalkammonsalpeter (KAS) toont een dalende tendens. Volgens Zinke werd in de Duitse invoerhavens begin mei 199 euro voor KAS betaald. Dat is 23 euro minder dan in maart. Volgens Harry Smit van de Rabobank bedraag de actuele KAS prijs 185 euro. De prijs voor ureum-ammonium nitraat (UAN) vooralsnog prijshoudender is. Begin mei schommelde de prijs rond de 152 euro, gelijk aan begin april en iets lager dan medio maart toen de prijs zich tussen de 155 en 160 euro bevond. In vergelijking met 2016 is de prijs voor UAN nu circa 20 euro lager. Met het oog op de dalende wereldmarktprijzen voor de meeste stikstofmeststoffen en voor Ammonium (NH3) en de zeer sterke koers van de euro ten opzichte van de Dollar verwacht Zinke verder dalende prijzen.
Aanzienlijke daling
“Ja, dat is een aanzienlijke daling. Een daling die we wel hadden verwacht”, stelt Rabobank analist Harry Smit. “Medio 2016 en begin dit jaar zijn enkele nieuwe kunstmestfabrieken in gebruik genomen. Dit zorgt voor een overcapaciteit aan stikstofhoudende meststoffen. Bovendien hapert de vraag. Zo kampen de Amerikaanse akkerbouwers met lage prijzen voor mais, tarwe en soja. Veel van de bedrijven in de VS draaien daardoor nu met verlies. Daardoor zijn ze zeer terughoudend met het doen van aankopen. En hier in Europa heeft de voorjaarsbemesting inmiddels plaatsgevonden. Voor het bijmesten is aanzienlijk minder kunstmest nodig.” Volgens Smit zal de huidige prijs zich nog wel enige tijd op dit lagere niveau handhaven en mogelijk nog iets dalen. “Maar vooralsnog zeker niet stijgen.” Het nu anticiperen op de lagere prijzen door nu een voorraad aan te leggen is in de visie van Harry Smit niet nodig.
Juni-juli laagste punt
Ton Gielen van Agrea signaleert ook een dalende tendens op de meststoffenmarkt. “Zoals het er nu naar uitziet zal het prijspeil van de stikstofmeststoffen vanaf nu dalen om in juni-juli op het laagste punt uit te komen Voor kali is er een stabiele markt”, aldus Gielen.