LLTB: ‘boerendrones’ gevraagd voor hennepjacht
Geslaagd project
In Limburg werken de LLTB, politie, Openbaar Ministerie en andere partijen al sinds 2004 samen om de overlast van hennepteelt in het buitengebied terug te dringen. Dat gebeurt binnen het anti-hennepproject, dat door de betrokken partijen als succesvol wordt omschreven. “Als je het overzicht vanaf 2004 tot nu bekijkt, zie je dat de illegale hennepteelt in Limburg spectaculair is afgenomen”, zegt woordvoerder Roel Boots van de LLTB.
Handschoen oppakken
Omdat de overlast van hennepteelt in het buitengebied in 2015 zover was teruggedrongen, heeft de politie besloten geen hennepvluchten per helikopter meer uit te voeren in Limburg. Vorig jaar werd er al niet meer gevlogen. “Dit is voor ons de reden om de handschoen op te pakken en zelf vanuit de lucht controles uit te voeren”, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen.
“We zijn heel content met de resultaten die we de afgelopen jaren samen met de politie en andere partners hebben bereikt, maar voor ons is het nog niet klaar. We willen alle akkers hennepvrij en daar gaan we samen met onze leden voor zorgen.” Hennep die door de LLTB of leden wordt gevonden, wordt in overleg met de politie verwijderd en vernietigd. Volgens woordvoerder Boots wordt er ‘zeer positief’ gereageerd op de stap van de LLTB om – in overleg met andere partijen – de controles zelf te gaan doen. “De mensen zijn teleurgesteld dat de politie ermee is gestopt. Daarom zijn ze blij dat wij het oppakken.” De controles vanuit de lucht zijn ook preventief bedoeld. Wie het risico neemt om toch hennep tussen de Limburgse maïs te zetten, heeft grote kans te worden opgespoord.
Fors maïsareaal
Limburg telt jaarlijks een fors areaal maïs”: zo werd in 2016 totaal 17.500 ha geoogst. Naast 14.000 ha snijmaïs, was dat bijna 3.000 ha korrelmais en 600 ha CCM. Een enorm areaal om te inspecteren. Op korte termijn schaft de LLTB daarvoor een drone met ultra HD-camera aan. “Een medewerker wordt deels vrijgemaakt om in september, kort voordat de maïs wordt geoogst, percelen te inspecteren”, legt woordvoerder Boots uit. De drone wordt overigens alleen ingezet boven de minimaal 500 percelen van LLTB-leden.
Oproep 'boerendrones'
Omdat met de eigen drone in september niet het volledige maïsareaal van LLTB-leden kan worden geïnspecteerd, heeft de boerenbond leden die zelf één of meerdere drones hebben opgeroepen zich te melden. “De oproep werkt, want vandaag hebben we de eerste meldingen al binnen. Dat zijn mensen die achter onze inspecties staan.” Boots vertelt dat de inzet van ‘boerendrones’ is besproken met de politie en het Openbaar Ministerie. “Momenteel studeren we nog op de details van de regelgeving, maar we weten dat dit geen probleem zal zijn.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: LLTB