Koud voorjaar vraagt voor fosfaatbladbemesting bij aardappelen
De 15 procent meer knollen na het gebruik van fosfaatbladbemesting is volgens Henk de Vlieger van Van Iperen niet onder alle omstandigheden haalbaar. “Op de proefpercelen had het gewas veel last van stress door droogte en zware buien. Juist in die omstandigheden heeft de plant grote moeite om fosfaat uit de bodem op te nemen.” Gemiddeld zal een fosfaatbladbemesting zeven procent meer knollen geven, verwacht De Vlieger. “Ook dit voorjaar zijn de groeiomstandigheden matig, met relatief lage temperaturen en in sommige gebieden is het nog droog. Juist in zulke omstandigheden is fosfaat slecht beschikbaar”, waarschuwt De Vlieger.
Achterstand niet te herstellen
Vooral de komende weken is het essentieel dat de aardappelplant over voldoende voedingsstoffen kan beschikken. De Vlieger: “Rond het sluiten van de rijen neemt het gewas dagelijks 1 tot 1,5 kilo fosfaat per hectare op. Een tekort in deze periode vermindert de eindopbrengst. Die achterstand is immers niet meer te herstellen.” De Vlieger adviseert telers om gelijktijdig met de tweede en de derde phytophthorabespuiting vijf liter Powerleaf Fosfaat mee te spuiten. “Slechts 3 kilo fosfaat per hectare maakt het verschil. Dat geeft wel aan hoe efficiënt de toediening via het blad is”, aldus De Vlieger.
Fosfaat in beginstadium
Ook Yara onderstreept het belang van fosfaat in het beginstadium van de aardappelplant. Volgens Yara is fosfaat belangrijk voor de vroege groei van wortels en scheuten en levert energie voor verschillende processen in het gewas, zoals de opname en het transport van ionen. Een voldoende fosfaat beschikbaarheid stimuleert de beginontwikkeling van de knollen. Het zorgt bovendien voor meer knollen en knollen gelijke omvang. Na de knolinitiatie levert het fosfaat een essentiële bijdrage aan de synthese, het transport en de opslag van zetmeel. Het verhoogt de uitgroei van de knollen en de opbrengst en het drogestof- en zetmeelgehalte. Ook verbetert het de kwaliteit t.b.v. de opslag en vermindert de ziektedruk tijdens de opslag. Voor bladbespuiting adviseert ze YaraVita Solatrel. Dit middel kan zowel de knolaanleg als de knolontwikkeling beïnvloeden.
Optische symptomen fosfaatgebrek
Bij een fosfaatgebrek staan de scheuten rechtop en heeft het blad een doffe, donkergroene kleur. De bladranden krullen omhoog. De groei wordt belemmerd. Dit wordt verergerd op zure of erg basische (kalkhoudende) gronden, gronden met weing organische stof, oude of natte omstandigheden, gewassen met een slecht ontwikkeld wortel systeem, gronden met laag P gehalte en gronden met een hoge fosfaat capaciteit. Later in het groeiproces openbaart zich een fosfaattekort middels oudere bladeren die aan de uiteinden naar binnen rollen en die bovendien necrosevlekken langs de randen kunnen vertonen. Op de knollen kunnen roestbruine vlekken verschijnen. De planten zijn kleiner en hebben dunnere stengels.