LTO: ‘Pootgoedproblemen óók aan de NAK melden’

De NAK dient in geval van klachten met pootgoed deze te analyseren om vervolgens de klacht al dan niet gegrond te verklaren en de onderliggende oorzaak te bepalen. Volgens Kloos in zijn weblog registreerde de NAK echter nagenoeg geen klachten en werd ze niet of nauwelijks betrokken bij de afhandeling van zich voordoende problemen. Meestal werden die onderhands tussen leverancier en afnemer afgehandeld. De financiële kant van de zaak wordt zo afgedicht, maar de onderliggende kwaliteitsissues kwamen daarmee nog niet boven tafel. En daar is het nu juist om te doen, onderstreept Kloos.
De VAVI en LTO roepen daarom eenieder op om kwaliteitsproblemen met het pootgoed niet alleen bij de afnemer te melden, maar ook de NAK daarover te informeren en te vragen een analyse uit te voeren. Dat alles in het belang van de verbetering van de pootgoedkwaliteit in de aardappelkolom.
Volgens secretaris Jeroen Kloos van de LTO vakgroep akkerbouw is de aardappelteelt voor het Nederlandse akkerbouwbedrijfsleven fundamenteel en vertegenwoordigt een enorme financieel belang. De pootgoedkwaliteit en -vitaliteit zijn daarom van cruciaal belang voor alle betrokken partijen in de keten.