Innovaties voedsel- en biobaseproductie centraal op Agro As de Peel

Volgens de ZLTO willen hier ondernemers, overheden en kennisinstellingen emissieloze veehouderijconcepten, alternatieve eiwitproductie en biobased productie en verwerking testen. Al eerder is op de proeflocatie industriële hennep ingezaaid. Het eerste officiële gewas dat wordt beproefd is sorghum. Agrariër Geert Hol uit Odiliapeel zaaide dit donderdag in. Sorghum is een mogelijk alternatief voor snijmais in de Peel en gelijktijdig een natuurlijke bodemverbeteraar. Het gewas is droogteresistent en heeft een grotere wortelmassa waardoor er meer organische stof aan de bodem wordt toegevoegd. ZLTO, Wageningen Environmental Research en het Louis Bolk instituut testen op deze locatie de opbrengst, het watergebruik en het positieve effect van sorghum op de bestrijding van ondergrondverdichting.
Nieuwe voedselproductie
In Agro As de Peel gebied werken vijf gemeenten Boekel, Mill en St. Hubert, Sint Anthonis, Landerd, Uden en de lokale ZLTO's, het waterschap Aa en Maas, de Brabantse Milieufederatie, Wageningen UR, HAS Hogeschool, de provincie Noord-Brabant en AgriFood Capital aan vernieuwende projecten zoals deze proeflocatie. Daarbij gaat het om het gecombineerd toepassen van toekomstbestendige innovaties in de intensieve veehouderij en om een plek waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe vormen van voedselproductie. En mogelijk met de productie van landbouwgewassen voor industriële verwerking. AgriFood Capital heeft de ambitie om Agro As de Peel te ontwikkelen tot agrarisch voorbeeldgebied van de toekomst.