'Trips in uien wordt steeds groter probleem'

Straatsma was het afgelopen seizoen bij uienpercelen die volledig grijs waren van de trips. Volgens zijn schatting hebben sommige telers zo minimaal 20 ton uien verloren. Straatsma ziet het tripsprobleem in zijn werkgebied Flevoland jaar op jaar toenemen. Johan Bierma, productmanager bij Cebeco Agrochemie en akkerbouwer in Zeewolde, onderschrijft die constatering. Bierma: “En wat eigenlijk nog erger is: we weten nog steeds niet goed hoe we trips moeten aanpakken.’' Waarom ziet het ene uienperceel grijs van de trips en is dit beestje een perceel verderop amper te vinden? ,,We proberen al jaren erachter te komen wat de precieze relatie is tussen trips en haar omgeving. Maar de aantastingen zijn vaak zo lokaal en grillig, dat we er tot nu toe niet echt een touw aan vast kunnen knopen'', zegt Bierma in de Bayer-Uienkoerier.
Mogelijke factoren
Niettemin zijn er een aantal factoren die een hoge tripsdruk 'enigszins verklaarbaar' maken, zoals een hoge concentratie uien in het gebied en de teelt van waardplanten zoals spruitkool, sluitkool en glastuinbouwgewassen. Daarnaast is bekend dat trips prima in de grond kan overleven, waardoor de problemen vaak op dezelfde percelen terugkeren. Verder zijn er aanwijzingen dat volgroeide bermen en bloemenmengsels een bron kunnen zijn voor de ontwikkeling van tripspopulaties. ,,Maar'', zo benadrukt Bierma, ,,Er zijn ook gebieden waar al deze factoren volop aanwezig, maar waar tegelijkertijd amper een trips te vinden is. Het is dus te gemakkelijk om waardgewassen of bloeiende bermen als dé oorzaak aan te wijzen.'' De productmanager hoopt dat een monitoringsonderzoek dat dit jaar samen met Bayer wordt ingezet wat meer duidelijkheid gaat geven over de bronnen van trips.