Uitstekende groei suikerbieten, bietenvlieg actief

In het veld signaleert Cosun nu duidelijke verschillen tussen vroeg en laat gezaaide percelen. Zo ontwikkelen bieten met voorsprong in de groei zich nu zichtbaar erg snel. Dat verschil is ook goed te zien op percelen met twee-wassigheid.
Onkruidbestrijding
De onkruidbestrijding verloop goed concludeert Cosun op basis van meldingen uit de diverse regio’s. De bespuitingen met lage dosering liggen prima op schema. Waar nodig wordt de middelenmix en of de dosering iets aangepast. Op sommige percelen reageren de bieten op de felle werking van een verhoogde dosering. Cosun verwacht dat het huidige groeizame weer dit probleem snel zal oplossen. Her en der werken telers er hard aan om de aardappelopslag de baas te worden. Het bestrijken van de aardappelplanten met glyfosaat is daartoe de enige en juiste oplossing.
Bietenvlieg
Vanuit Midden en Noord Nederland bereiken Cosun meldingen over zichtbare ei-afzetting door de bietenvlieg. Als bij het zaad insecticide is toegevoegd lijkt dit voorlopig geen probleem. Cosun stelt dat in dit stadium de telers er van mogen uit gaan dat de jonge bietenplantjes voldoende beschermd zijn door de insecticiden in de pil. Signaleert de teler echter vraat aan de blaadjes, dan moet hij extra opletten.
De bietenvlieg legt volgens het IRS de eieren aan de onderzijde van de bladeren. Uit deze eieren kruipen de larven, die vervolgens het bladmoes tussen de onder- en bovenzijde van het blad wegvreten. Dit is te zien als mineergangen en -plekken. Als de teler zaad met insecticiden heeft gebruikt, dan zijn de bieten tot aan het zes- tot achtbladstadium beschermd. Volgens het IRS zullen de larven dood gaan op het moment dat ze de bladeren proberen binnen te dringen. Zodra er mineergangen zichtbaar zijn bij planten in het zes- tot achtbladstadium, met insecticiden op het zaad, dan is het niet meer rendabel om nog een bespuiting uit te voeren. De aantasting is dan namelijk niet meer te stoppen. De larven zullen binnen enkele weken verpoppen en tot aan de volgende generatie is dan geen aantasting meer zichtbaar bij de bieten.