Grote Duitse boerenkoepel stelt visie op gewasbescherming bij
Teeltmaatregelen
Wolfgang Vogel, de vice-president van de DBV, pleitte deze week tijdens de 5e Akkerbouwmeeting van zijn organisatie voor veranderingen en een verdere ontwikkeling van de akkerbouw. “We moeten ook in de akkerbouw veranderen en door ontwikkelen om productief en concurrerend te blijven. ”Tegen de akkerbouwers zei hij dat het in de toepassing van chemische middelen niet automatisch een ‘ga zo door’ kan zijn. Voor de gezondheid van de planten moet er volgens Vogel veel meer worden ingezet op een ‘pakket’ van teeltmaatregelen, te beginnen bij de vruchtwisseling en grondbewerking.
Nieuwe middelen en alternatieven
Tegelijkertijd keerde Vogel zich tegen overtrokken beelden en kritische geluiden in relatie tot de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het zijn niet alleen de chemische middelen die zorgen voor gezonde planten, maar het is meer een uitgekiende combinatie van bestrijdingsmiddelen, teeltwijze, gewasverzorging, rassenkeuze en het juiste voorraadbeheer. “Hiervoor hebben we innovatie en onderzoek nodig, evenals de ontwikkeling van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen en alternatieve procedés”, stelde Vogel.
Afwijzend tegen reductieplan
Vogel was in zijn toespraak afwijzend tegen het door de Grünen (Groene partij) voorgestelde ‘Reductionsplan’ voor gewasbeschermingsmiddelen, dat ook een regeling op een belasting op middelen omvat. Hij verwees daarbij naar de ervaringen in andere landen, waar een belasting op middelen een kostprijsverhogend effect op de producten laat zien terwijl de gewenste reductie van werkzame stof teleurstellend was. Volgens Vogel werkt een door de overheid afgedwongen vermindering van werkzame stof contraproductief op het milieu. Met als gevolg een verhoogd gebruik van nog wel toegelaten middelen en een sterkere ontwikkeling van resistentie.
Resistentie vermijden
In relatie tot het probleem van niet tijdige erkenning van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen, pleit Wolfgang Vogel voor de oprichting van een Beoordelings- en Toelatingsautoriteit in Duitsland, die resultaatgericht vakkundig en niet politiek werkt. “De ontwikkeling en toelating van nieuwe werkzame stoffen is bepalend voor de toekomst van de akkerbouw in ons land. We hebben nieuwe werkzame stoffen nodig, om de bestrijding te kunnen doen, en tegelijkertijd resistentie te voorkomen.”
Openbaarheid
Openlijk liet Vogel zich uit over nieuwe teeltmethoden zoals de genentechniek CRISPR/Cas, die een hogere precisie mogelijk maken. Het is geen genentechniek die op de Duitse akkers wordt toegepast, maar een mogelijkheid om doelgericht nieuwe soorten te kweken, die voldoen aan de eisen. ‘We moeten de kansen onderkennen, maar daarbij niet het risico ontkennen en in de beoordeling wel vrij van ideologie blijven.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer