
Heeft u al maatregelen genomen om bodemverdichting tegen te gaan?

Toekomstbestendige bodem
De agrarische ondernemer van de toekomst zal naast de waarde van het afgeleverde product, steeds meer belang gaan hechten aan de waarde van zijn grond. Een toekomstbestendige bodem geeft zekerheid van een blijvende gewasopbrengst en zal minder verstorend zijn bij het plannen van werkzaamheden zoals planten en oogsten. Deze bodem kenmerkt zich door een afgewogen belasting door voertuigen; een beperkte verdichting van de grond, waarbij het herstel van deze grond na verdichting deel uitmaakt van het teeltplan. De bodem als belangrijkste productiemiddel centraal stellen en met de inzet van de juiste mechanisatie niet overbelasten.
Spoorvorming
Een gemiddelde landbouwakker is voor ca. 80% bedekt met wielsporen leert onderzoek. Een voorzichtige conclusie kan dan worden getrokken dat de ondergrond van dezelfde akker voor hetzelfde percentage is verdicht. Verdichting is enkel te voorkomen door niet met voertuigen over landbouwgrond te rijden, dit is in de reguliere praktijk echter onmogelijk. Er zijn echter goede alternatieven voorhanden die nu al uitvoerbaar zijn en waarbij bodemverdichting meetbaar kan worden beperkt. Het inzetten van lichtere landbouwvoertuigen met kleinere productvoorraad (oogstmachines) zal direct een positieve bijdrage leveren aan het gewenste resultaat. Aangezien de kosten van (oogst)werkzaamheden sterk verbonden zijn met de capaciteit van de ingezette werktuigen, zal daarom ook een alternatief beschikbaar moeten zijn voor het ‘bestaande’ machinepark van met name de akkerbouwer en loonwerker. Deze groep zoekt ook naar beperking van bodemverdichting maar met behoud van capaciteit.
Rubbertracksystemen
Het verkleinen van de belasting van machines op de ondergrond, kan het meest eenvoudig worden gerealiseerd door in een groter draagvermogen onder deze machines te voorzien. In de reguliere landbouw worden hiervoor vaak bredere en grotere banden ingezet. De keuzemogelijkheden hierbij zijn echter beperkt, aangezien grotere banden vaak de stuuruitslag beperken en de totale hoogte van de machine doen toenemen. Met brede banden is men gebonden aan de wettelijk toegestane breedte van de machine op de weg.
Het rubbertracksysteem is een toekomstbestendige oplossing wat door een breed publiek succesvol ingezet kan worden. Door de uitwisselbaarheid met banden, comfort op zowel het land als op de weg en het eenvoudig gebruik, kunnen tracks door een breed publiek effectief worden ingezet. De voordelen zijn divers maar het beperken van bodemverdichting is wel de belangrijkste reden voor klanten om te kiezen voor een rubbertracksysteem.
Kennis van de bodem
Zuidberg heeft kennis en expertise op het gebied van ontwikkeling en productie van fronthefsystemen, transmissies en tracksystemen. Zij wil echter een juist beeld hebben over de problematiek rondom bodemverdichting en de consequenties daarvan voor de individuele agrariër. Enkel daarmee is het mogelijk om met haar producten aan te blijven sluiten bij de wensen en verwachtingen en om tevens innovaties te introduceren die de wens om een toekomstbestendige bodem sneller om kunnen zetten in de realiteit. Het afgelopen jaar is contact gelegd met specialisten die een duidelijke visie hebben (ontwikkeld) aangaande ‘goede omgangsvormen’ met onze bodem. Deze groep van specialisten, die bestaat uit akkerbouwers, loonwerkers onafhankelijke adviseurs, onderwijs en onderzoek informeert over nut en noodzaak van ontwikkelingen en producten en functioneert tevens als klankbord. Samen bouwen aan een toekomstbestendige landbouw met de inzet van landbouwmachines met de kleinst mogelijke bodembelasting.
Gemeengoed
Zuidberg is in 2011 gestart met de ontwikkeling van rubbertracksystemen voor de agrarische sector. De voordelen van tracksystemen zullen voor een groeiende groep geïnteresseerden aanleiding zijn om hierin te investeren. Niet alleen zal zekerheid van oogsten doorslaggevend zijn in de beslissing, maar meer en meer het besef dat het jaarrond belasten van de bodem vraagt om een passende structurele oplossing. Het gebruik van het rubbertracksysteem zal hieraan op een gunstige wijze bijdragen. Zuidberg is overtuigd van dit succes en heeft haar bedrijf ingericht om te kunnen voldoen aan de (toekomstige) vraag naar trackproducten. Onlangs is een fabriekshal in gebruik genomen waar zij naast de trackunits ook rubbertracks zal gaan produceren. Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden om meerdere typen tracks te kunnen gaan leveren die in breedte, lengte en profielkeuze variëren. De structurele bijdrage aan het succes van de individuele agrariër leveren en het wegnemen van onzekerheden in de bedrijfsvoering worden zo enkel groter!
Tekst: Zuidberg