Countus: pachtprijzenbeleid moet op de schop
Volgens Countus heeft de overheid in 2007 het doel gesteld om bij reguliere pachtcontracten de maximale te hanteren pachtprijs te baseren op een redelijke grondbeloning. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de grondopbrengsten over een 5-jaargemiddelde per regio. Insteek hierbij was om het belang van pachters te beschermen zodat landbouwers die afhankelijk zijn van pachtgrond bestaansrecht houden. Los van de vraag wat een redelijk inkomen zou moeten zijn voor een landbouwer en de vraag of er met de (veelal) 7-daagse werkweek gedurende het gehele jaar rekening is gehouden, vond Countus het interessant om te kijken hoe de verandering van de regionorm gedurende de afgelopen 10 jaren zich verhoudt met de verandering van het inkomen van onze landbouwers. Immers dit is het uitgangspunt wat de overheid hanteert.
Tot 50% pachtverhoging
Uit gegevens waar Countus over beschikt blijkt dat in 2007 in de IJsselmeerpolders de regionorm voor gras- en bouwland 786 euro bedroeg. In 2015 was dit 1.174 euro en in 2016 was dit 1.118 euro. Dit betekent een stijging van respectievelijk 42 procent en 50 procent ten opzichte van 2007 voor gras- en bouwland. De maximale pachtprijs voor 2017 voor dit gebied daalt naar 1.049 euro. Bij een vergelijking met de inkomens van melkveehouders en akkerbouwers in dit gebied, ziet Countus deze stijging niet terug. Countus stelt hardop de vraag wie een landbouwer kent van wie het inkomen met 50 procent is gestegen? Verder vraagt de organisatie zich af hoe het kan dat de cijfers van haar agrarische cliënten gigantisch verschillen met de cijfers waar de overheid mee rekent.
Onderzoek
Countus kondig in de juni editie van haar Agro-nieuwsbrief aan voor haar pachters hiermee aan de slag te gaan. Ze gaat onderzoeken en onderbouwen dat de berekeningssystematiek van de regionorm niet aansluit bij de inkomenspositie van de landbouwers. Mogelijk komt hier een dusdanige uitkomst die zij voor haar pachters kan gebruiken in de discussie die onlangs naar voren kwam in de kamerbrief van 31 maart 2017 van de Staatssecretaris van Dam en de discussie over de herziening van het pachtstelsel. Volgens Countus blijkt hieruit dat bij liberale pacht de overheid het geen probleem vindt dat boeren ver onder het minimum inkomen de grond gaan gebruiken. Gezien het antwoord van de staatssecretaris lijkt inzicht met harde cijfers vereist om de overheid te doen inzien dat het pachtprijzenbeleid en de berekeningssystematiek anders moet. Countus zegt met haar landbouwers, haar financiële rapportages en haar kennis over voldoende gegevens te beschikken om hier werk van te maken.