Herregistratie van biologische kiemremmer lijkt problematisch
Talent gaat toelating verliezen: 'Het voelt ontzettend dubbel'

„Het is lastig uit te leggen. Waarom mag een middel op basis van een stof die ook in de keuken mag worden gebruikt, van nature buiten voorkomt en in handcrèmes en zeepjes zit straks niet meer in een afgesloten Talentcel worden toegepast?”, zegt Kevin de Lange. Talent is een product op basis van carvon dat wordt gewonnen uit karwijzaadolie. Het wordt verneveld over pootaardappelen tijdens bewaring en werkt als kiemgroeiregulator die zorgt voor doorbreking van de topspruitdominantie.
Verlies toelating
Hoewel er vanuit het Ctgb nog geen officieel besluit is gekomen over Talent, is het volgens De Lange al duidelijk dat de kiemremmer haar toelating gaat verliezen. „Gedurende de beoordeling van de herregistratie hebben we aanvullende vragen gekregen en aanvullende studies moeten doen. Volgens de signalen die bij ons zijn binnengekomen, hebben deze niet mogen leiden tot een verlenging van de registratie.”
Op wat voor grond de toelating niet zou worden verlengd, kan De Lange nog niet op in gaan. „Er is nog geen officieel besluit van het Ctgb, dus daar laat ik me verder niet over uit. Wat ik wel kan zeggen dat het om meerder punten gaat, maar er is geen sprake van gevaar voor de gebruiker”, benadrukt hij. „Het is een biologisch product, maar het Ctgb beoordeelt het product als een chemisch gewasbeschermingsmiddel en daar zitten bepaalde eisen aan wat ik ook goed vind.”
Impact
Het verdwijnen van Talent zal voor diverse telers flinke impact hebben, volgens De Lange. „Er zijn telers die de bewaring van pootgoed van collega’s in een Talentcel als neventak hebben van hun bedrijf. Soms is het zelfs de hoofdtak. Daarnaast maakt Talent sommige aardappelrassen ‘levensvatbaar’ voor telers omdat door de toepassing hier voldoende pootgoed vanaf kan worden gehaald.”
Het verlies van Talent voelt dubbel voor De Lange. „We willen naar zo groen mogelijke middelen toe met een natuurlijke oorsprong. Middelen die ook in de biologische teelt een toelating hebben. Talent heeft die toelating. Dat dan zo’n middel komt te vervallen, dat voelt heel dubbel. Ik begrijp dat het Ctgb strikte eisen hanteert, ook voor biologische middelen. Maar hoe gaat het nu verder?”
Alternatieven
Gewasbeschermingsbedrijf Adama is volop bezig met het zoeken naar alternatieven en blijft strijden voor het behoud van de toelating. „Maar er is nog niks concreet. Talent is echt een Nederlands product en heeft ook alleen hier een toelating.”