Syngenta-Hilleshög suikerbieten naar Deense DLF Seeds
Syngenta en DLF Seeds hebben een principe overeenkomst gesloten die behelst de overgang van de wereldwijde suikerbietzaadvermeerdering van Syngenta naar DLF. De suikerbietentak is beter bekend onder de naam Hilleshög. De transactie moet de komende weken nog door diverse instanties worden goedgekeurd. Het streven is de overdracht aan het eind van het derde kwartaal definitief te bezegelen. Hoeveel geld DLF voor de overname moet neerleggen, maken beide partijen niet bekend. Deze overname volgt snel na de bekendmaking begin mei dat de aandeelhouders van Syngenta in overgrote meerderheid instemden met de overname door ChemChina. Ruim 80 procent van de aandelen werd aangemeld voor deze overname. De Chinezen betalen 43 miljard dollar voor Syngenta.
Synergie-effecten
Volgens Syngenta topman Jeff Rowe zal DLF nu kunnen beschikken over uitstekend genmateriaal wat wereldwijd optimaal gebruikt kan worden. DLF beschikt over uitstekende omstandigheden voor de suikerbieten en ideale vooruitzichten de positie verder uit te bouwen. Truels Damsgaard, CEO von DLF Seeds vult in het gezamenlijk persbericht aan: “De overname van de suikerbietenzaad-divisie van Syngenta past prima in onze strategie en toekomstvisie. De suikerbieten vormen een prima aanvulling op ons zaadgoedassortiment. Op het vlak van technologie en plantenveredeling voorzien wij goede synergie-effecten, die uiteindelijk het gehele bedrijf ten goede zullen komen.”
Niet op de NL rassenlijst
In Nederland staan momenteel geen rassen van Syngenta/Hilleshög op de rassenlijst. Volgens Sjaak Kolff van de agrarische dienst van Cosun is de verklaring daarvoor heel simpel: de huidige Syngenta rassen voldoen niet aan de criteria om een plekje op de Nederlandse rassenlijst te kunnen opeisen . Kolff: “Toegelaten worden op de rassenlijst in het ene land betekent niet automatisch dat je ook op de rassenlijst in het buurland komt. Ieder land stelt zijn eigen criteria omdat ook elk land andere teeltomstandigheden en/of uitbetalingssysteem kent. Elk jaar komt Syngenta met nieuw materiaal. Dit moet sowieso drie jaar beproefd worden, vooraleer je in de rassenlijst kan worden opgenomen.” Op dit moment is Syngenta op de Duitse markt vooral actief met de rassen Daphna, Nauta, Taifun en Rianna.
DLF: 3.200 eigenaren
DLF is een onderdeel van een Deense landbouwcoöperatie met circa 3.200 leden. Wereldwijd is DLF met ruim 800 medewerkers actief in ruim 80 landen. Ruim tien procent van de medewerkers legt zich toe op de ontwikkeling van nieuwe rassen. Hoofdkantoor van DLF ligt in het Deense Roskilde. In het Zeeuwse Kapelle zetelt de Nederlandse hoofdvestiging. Hier vinden de operationele activiteiten op het gebied van de contractteelt, de bewerking en de logistiek plaats. DLF is gespecialiseerd in de veredeling, productie, marketing en verkoop van zaden van gras, klaver, luzerne, groenbemestingsgewassen en voederbieten. Van de voederbieten zijn Bangro en Bergman de twee belangrijkste rassen. Syngenta zetelt in het Zwitserse Basel. Het Nederlandse hoofdkantoor ligt in Bergen op Zoom met nevenvestigingen in De Lier, Zeewolde en Enkhuizen.