Satellietzenders gaan trektocht graanakkervogel grauwe kiekendief volgen

Inmiddels zijn de grauwe kiekendieven weer gesetteld in hun broedgebied in de Groningse graanakkers. De Oost-Groningse akkers vormen het bolwerk voor de grauwe kiekendief: drie kwart van de Nederlandse populatie broedt in de provincie Groningen. Grauwe kiekendieven maken hun nest op de grond in graanakkers of in luzerne. Omdat deze nesten kwetsbaar zijn voor roofvijanden en landbouwactiviteiten, worden ze beschermd zodat de jonge kiekendieven veilig kunnen opgroeien. Ze overwinteren in Afrika, ten zuiden van de Sahara. In welk land precies is tot nu toe onbekend, maar dat gaat veranderen met nieuw aangeschafte zenders. Komende zomer krijgt een paar Groningse grauwe kiekendieven daartoe een zender om.
Dé Soort van Groningen
Afgelopen najaar kozen de inwoners van Groningen de grauwe kiekendief tot dé ‘Soort van Groningen’. Dit leverde Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief een bedrag op van 15.000 euro. Dit bedrag stelde de provincie voor de winnende organisatie beschikbaar. De werkgroep gaat van dit geld de kiekendieven voorzien van satellietzenders waarmee ze gevolgd kunnen worden. De zenders onthullen in welk(e) land(en) in Afrika de Groningse grauwe kiekendieven overwinteren en langs welke route ze hun 5.000 kilometer lange trektocht afleggen. Afgelopen najaar kozen de inwoners van Groningen de grauwe kiekendief tot dé ‘Soort van Groningen’. Dit leverde Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief een bedrag op van 15.000 euro. Dit bedrag stelde de provincie voor de winnende organisatie beschikbaar. De werkgroep gaat van dit geld drie kiekendieven voorzien van satellietzenders waarmee ze gevolgd kunnen worden. De zenders onthullen in welk(e) land(en) in Afrika de Groningse grauwe kiekendieven overwinteren en langs welke route ze hun 5.000 kilometer lange trektocht afleggen.
Meerjarig natuurbraak
De Grauwe Kiekendief doet het goed in Groningen door de combinatie van nestbescherming en het bieden van foerageerhabitat. De kwetsbare nesten op de grond worden door Werkgroep Grauwe Kiekendief beschermd tegen roofdieren en landbouwwerkzaamheden. Door het inzaaien van speciale meerjarige natuurbraak zorgen boeren dat de kiekendieven genoeg te eten kunnen vinden.