Forse Europese subsidie voor Gronings zilte landbouwproject
Ruim 125.000 hectare grond in Nederland wordt in de nabije toekomst steeds zilter. Wereldwijd zijn door verzilting al grote gebieden onbruikbaar geworden voor gangbare landbouw. Voor de gebruikelijke landbouwgewassen is zoutwater schadelijk. De reguliere landbouw is erop gericht verzilting zo veel mogelijk te voorkomen. Dat wordt steeds duurder, áls er al voldoende zoet water beschikbaar is.
Verzilte landbouwgronden rendabel maken
In het Europees project de Dubbele Dijk werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen uit België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Groot-Britannië, Noorwegen en Nederland onder leiding van de provincie Groningen nauw samen aan het thema zilte landbouw. Het project richt zich o.a. op innovatieve landbouwmethodes om verzilte landbouwgronden economisch rendabel te maken, de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige regionale zilte producten ter versterking van de regionale economie en vergroting van bewustwording bij bedrijven en overheden. Bij de Dubbele Dijk die wordt aangelegd bij Hoogwatum (nabij Delfzijl), worden deze innovaties straks volop toegepast. Deze ervaringen bieden internationaal perspectieven voor deltagebieden.
Nieuwe economieën
De provincie Groningen en het waterschap Noorderzijlvest hebben samen het pilotproject Dubbele Dijk ontwikkeld als alternatief voor een standaard dijkversterking. De dijk tussen Eemshaven en Delfzijl voldoet niet meer aan de normen van waterveiligheid. Met dit unieke concept willen de betrokken instanties aantonen dat verzilting een kans is om te komen tot nieuwe economieën met rendabele bedrijfsvoering van zilte landbouw en aquacultuur. Vanuit het project ‘Zilte teelten’ wordt binnen de Dubbele Dijk geëxperimenteerd met het binnendijks telen van kokkels, zeewieren en zilte gewassen.
Zout water steeds meer landinwaarts
Door klimaatveranderingen stijgt de zeespiegel steeds verder. Als gevolg hiervan dringt zout water steeds verder landinwaarts binnen. Daardoor verzilten landbouwgronden in kustgebieden. Om deze landbouwgronden ook in de toekomst te kunnen blijven gebruiken, zijn zouttolerante gewassen nodig. Door te experimenteren met de zouttolerantie van bestaande landbouwgewassen, kunnen deze gewassen worden gemodificeerd zodat ze in de toekomst ook goed kunnen gedijen op verzilte grond. Het gaat dan bijvoorbeeld om aardappels, diverse groentesoorten, maar ook om granen zoals gerst en haver. Er wordt her en der al met zouttolerante gewassen geëxperimenteerd, zoals bij het Zilt Proefbedrijf Texel. Verder worden ook de mogelijkheden van nieuwe gewassen nadrukkelijk onderzocht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kokkels, zeewier, ijskruid of lamsoor.