
Phytophthora infectie
Hoe is Phytophthora onder controle te houden vanaf opkomst aardappelgewas?

Soms kwam de aardappelplant zelfs al ziek boven de grond!
Deze vroege aantastingen door Phytophthora komen door verschillende besmettingsbronnen die in het voorjaar aanwezig kunnen zijn:
1. Opslagplanten: door de zachte winter zal maar een zeer beperkt gedeelte van de aardappelopslag bevroren zijn; hierdoor kunnen aardappelopslag planten in de omgeving van een aardappelperceel zorgen voor een hoge infectiedruk bij opkomst. Let ook op het feit dat het teeltvoorschrift van BO-akkerbouw in 2025 is aangescherpt voor beheersing aardappelopslag!
2. Latent besmet uitgangsmateriaal: op het oog gezond pootgoed kan toch Phytophthora mycelium bevatten en daardoor een vroege infectie van de aardappelplant veroorzaken.
3. Geslachtelijke oösporen: deze geslachtelijke Phytophthora sporen kunnen 3- 4 jaar overleven in de bodem en een jong aardappelgewas al aantasten vanuit de bodem. Op zandgrond is de levensduur van oösporen langer dan op kleigronden.
Gebruik in ieder geval vanaf het moment van opkomst van de aardappelen een BOS-adviessysteem om op tijd de fungicidenbespuitingen in te zetten. Controleer minimaal 2x per week de jonge aardappelplanten op aanwezige infecties van Phytophthora.
Als er toch een Phytophthora infectie in een perceel gevonden wordt kan deze infectie goed stopgezet worden met verschillende combinaties van fungiciden. zoals:
- PROXANIL + Ranman Top of
- EDIPRO + SACRON WG (cymoxanil) + Exacto 500 SC
Zet beide combinaties in met een kort interval tussen de toepassingen voor een snelle stopwerking tegen Phytophthora.
*Ranman Top® is een geregistreerd merk van Certis Belchim
*Exacto 500 SC® is een geregistreerd merk van Adama B.V.
Voor vragen over de inzet van fungiciden tegen Phytophthora in aardappelen kunt u contact opnemen met Technisch Crop Managers akkerbouw:
Marcel van Doorne via 06-22853082 of m.vandoorne@upl-ltd.com of
Pascal Kwint mobiel 06-51657202 pascal.kwint@upl-ltd.com
Tekst: UPL
Beeld: UPL