Nieuwe derogatie? Volgens Eurocommissaris Jessika Roswall moet Nederland eerst leveren

Roswall benadrukte, twee weken na het bezoek van landbouwcommissaris Christophe Hansen, nog maar eens dat landbouw wat de Commissie betreft een essentiële sector voor de EU is, een die voedselzekerheid biedt en het landschap onderhoudt. Maar tegelijk, zei ze, kunnen de grenzen van wat de planeet aankan niet worden genegeerd, al is het maar omdat dat ook de toekomst van de landbouw bedreigt. „In onze visie gaan natuur en landbouw hand in hand, en we willen ervoor zorgen dat boeren daar ook van kunnen profiteren.”
Mestoverschot
Dat gezegd hebbende, zei ze, moet het gesprek over mest worden gevoerd. Ze hield de Kamerleden voor dat Nederland al twintig jaar lang een grote vrijheid heeft gekregen in de vorm van opeenvolgende derogaties, maar de Commissie kan niet langer een oogje dichtknijpen.” Twintig jaar geleden is de Nitraatrichtlijn er niet voor niets gekomen, zei ze, de waterkwaliteit in Europa werd toen bedreigd, en dat is nog steeds zo. Een toekomstbestendige landbouw is volgens Roswall eentje met gezonde bodems en met schoon water.
Derogatie
Een nieuwe derogatie, zei de Eurocommissaris in antwoord op een vraag van Kamerlid Laura Bromet, zit er niet in zolang Nederland niet eerst zelf stappen onderneemt om dat mestoverschot op te lossen. De Europese Commissie wil Nederland steunen bij zo’n oplossing, maar Nederland zal zelf de eerste stappen moeten zetten. Ze ging dan ook niet in op een vraag van Harm Holman wat Nederland dan zou moeten doen. „Het is uw land, het is aan u om actie te ondernemen.”