Grote verschillen in beregeningsbehoefte op proefbedrijven

Op volle toeren
“Wij beregenen momenteel alles”, zegt bedrijfsleider Marc Croonen van PAV-ZON. En dat gebeurt al voor de derde week, want alle gewassen op de lichte zandgrond in Vredepeel (Noord-Limburg) smachten naar vocht. Het bedrijf beschikt over 5 installaties en die draaien nu op volle toeren. Gemiddeld wordt 25 à 30 mm per dag gebracht. Een hele klus, want het proefbedrijf heeft 130 hectare land.
De gewasverdamping bedraagt momenteel 5 à 6 mm en door de wind en de zon komt daar 1 à 2 mm bovenop. Croonen rekent voor dat het niet bij te houden is. “Bij een gewasverdamping van 6-7 mm zouden we om 4 tot 5 dagen terug moeten komen. Dat redden we niet.” Dus is de vaststelling dat de huidige droogte voor PAV-ZON ten koste zal gaan van de opbrengst en kwaliteit van de gewassen.
Schade
“Wij zien gewoon dat onze aardappelen, bieten, maïs en tuinbouwgewassen te lijden hebben van de droogte.” De aardappelen hebben last, de maïs krult als gevolg van vochttekort. “Het hangt ook af van de ontwikkeling van een gewas. Als een gewas verder is, gaan we opbrengst inleveren.” Zeker bij aardappelen, want bij vochtgebrek stagneert de groei.
Bij de aardappelen verwacht hij dat de knolzetting matig zal zijn. “En we moeten maar afwachten wat straks de kwaliteit van de knollen is bij de oogst.”
Ook bij bieten ziet Croonen gewasschade door de zon en het vochttekort. “Als je naar de bieten kijkt, zie je gewasverbranding. Het was repareert dit door nieuw blad te maken, maar dat kost opbrengst. En het heeft invloed op het suikergehalte.” Blad dat slap op de grond ligt, kan ziektes veroorzaken. “En het gewas wordt open, zodat onkruid weer de kop kan opsteken.”
Alleen aardappelen
“Wij zijn nier ontevreden, de gewassen staan er bij ons mooi op. Wij zien het op dit moment positief in”, zegt bedrijfsleider Jacob de Jong van het proefbedrijf in Lelystad (Flevoland). Het bedrijf teelt in de polder op 700 hectare kleigrond een range aan akkerbouw- en tuinbouwgewassen.
Afgezien van de peen, die voor opkomst werd beregend, stonden de haspels op het proefbedrijf tot begin deze week in de schuur. Pas sinds begin deze week is begonnen met het beregenen van de aardappelen. "Na het poten hebben we een mooie bui gehad en laatst nog een keer 45 mm. Maar nu zijn we toch begonnen”, legt De Jong uit.
Aardappelen is op Praktijkonderzoek AGV een groot gewas met 50 hectare consumptieaardappelen en 40 hectare pootgoedteelt. De akkers worden sinds begin deze week met drie combinaties beregend in het is volgens de bedrijfsleider goed bij te houden. De dosering is 20 mm per dag. “Voor de knolzetting is het goed en ook om schurft binnen de perken te houden.” De beregening zal in elk geval tot en met zaterdag worden voortgezet en dan wordt bepaald of het wordt doorgezet. “Dat hangt af van hoe het week zich ontwikkeld.”
bij de bieten, die het veld mooi dicht hebben, is volgens De Jong beregening niet nodig. Het eerste gewas waar mogelijk haspels worden ingezet is uien. “Dat is afhankelijk van het weer. Als we eind volgende week nog geen regen hebben gehad, dan gaan we overwegen om de uien te beregenen.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer