Aftrap SMARAGD met perspectief en kritiek
Volgens Calon mag de nieuwe Branche Organisatie Akkerbouw (BO) wel heffen, maar komen ze niet aan (privacygevoelige informatie over) adressen. Juist bij zaken als bodembeheer, waar het gaat om de complete bedrijfsvoering en meerdere teelten, is de collectieve financiering een probleem. Calon noemt de suikerindustrie als voorbeeld als het onderzoek aan de bietenteelt betreft. Daar dekt een enkele afnemer met coöperatieve telers een hele deelsector. Voor bodem en techniek is geen eenheid die het onderzoek financiert en de freeriders geen kans geeft binnen de sector.
Techniek
In de techniek zien de sprekers bij de aftrap van Smaragd veel positieve mogelijkheden Gedeputeerde Jan-Nico Appelman feliciteert projectleider Herman Schoorlemmer met het bijeenbrengen van het consortium van bedrijven, onderzoek en belangenclubs: „Smaragd haalt de innovatiekracht in de sector boven. Dit soort systeeminnovaties zijn nodig”, stelt hij bij de aftrap op de Biologische Velddag 2017.
Calon ziet ook de goede werking van de techniek van Smaragd: „Vroeger dachten we dat boeren steeds 'dikkere' machines zouden gaan gebruiken. Het idee was dat de wet de grens was voor de breedte en het gewicht. Wat we toen niet zagen was wat er onder de grond gebeurde. Daar vernielden we de bodem. Daarom stopt 'groter en dikker' en gaan we over op slimmer.”
De Wageningse mensen in het project, ondermeer Herman Schoorlemmer en Jan Kamp, lieten zich inspireren door loonwerker Wim Steverink uit Tollebeek, die met lichte autonome werktuigen op rails aan het project Lasting Fields werkt. Samen met kennis van hem en van andere pioniers op precisielandbouwgebied werken bedrijfsleven en onderzoek samen met boeren aan verfijning van de techniek. De Technische Universiteit van Eindhoven is een tweede universitaire specialist in het consortium.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes