'Gewasbescherming naar voorkómen-monitoren-genezen'
Roskam verwacht dat bij de preventie van plantenziektes ecosysteemdiensten hun steentje gaan bijdragen, naast de veredeling met resistenties en de verzorging van het gewas om het weerbaarder te maken. „Bij de diagnose van ziektes gaan we steeds preciezer observeren en daar het advies op afstellen. Als we dan moeten ingrijpen, 'genezen', zullen naast chemie ook biologie en technologie helpen.”
Uitdagingen
Volgens Riemens wil de consument dat de telers een stap maken naar meer biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw. Daarbinnen passen chemische middelen minder goed. Daarom verwacht zij dat in de jaren naar 2025 resistentieontwikkeling, nieuwe teeltsystemen en gewasdiversiteit thema's zijn.
Bij gewasbeschermingsmiddelenfabrikant BASF verwachten ze dat de preciezer monitoring tot gevolg heeft dat middelengebruik bepaald gaat worden na waarnemen welke fysio actief is van een ziekte. Bij phytophthora in aardappelen kan de teler eerst het type ziekteverwekker bepalen en dan kiezen welk phytophthoramiddel de minste resistentie heeft in dat specifieke geval. Phytophthora zal volgens de BASF-experts nog lang chemische bestrijding vragen. Bij onkruid verwacht het chemiebedrijf een grotere rol voor onkruidplukrobots of andere mechanische ontwikkelingen.
Biologisch alternatief
Alle grote chemiebedrijven houden de biologische alternatieven goed in de gaten of ze begeven zich actief op die markt. Koppert Biological Systems verwacht dat de akkerbouw de tuinbouw achterna gaat in de ontwikkeling van biologische middelen. Biologische middelen kunnen volgens Koppert goed passen in de ontwikkeling waarin een markt vraagt om effectieve middelen die resistentieontwikkeling tegengaan.
De biologische gewasbeschermingsmarkt groeit wereldwijd met 15 procent per jaar. Koppert verwacht dat de positie van biologische middelen veel sterker zal worden, maar dat er een deel chemie blijft bestaan.
Bij advies op maat willen de toeleveranciers van middelen gebruik kunnen maken van big data over de bedrijfsomstandigheden. Roskam denkt dat telers of overheid de eigenaars kunnen zijn van de data en dat de toeleveranciers hun kennis toe zullen voegen om tot oplossingen op maat te komen.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes