Aangepaste slangenpomp voor rijenbemesting vinasse
Behalve voor vinasse is de grovere slangenpomp te gebruiken voor spuiloog. „Dat doen ze in België ook”, aldus Bartlema. Digestaat is ook aan te wenden met de slangenpomp. De aangepaste machine brengt de meststoffen in de rij tegelijk bij het poten van de aardappelen van Rodenburg. Rodenburg is biologische teler en heeft daardoor minder keuze in meststoffen en reststromen dan gangbare telers. Bartlema denkt dat het systeem zowel bij biologische als bij gangbare boeren ingezet kan worden.
De slangenpomp heeft als voordeel dat het systeem simpel is en de boer daardoor zelf eenvoudig de instellingen kan kiezen. Het vervangen van versleten slangen is eenvoudig. De pomp leent zich voor plaatsspecifieke dosering, een systeem dat steeds vaker gebruikt wordt in de akkerbouw.
De kleine pompen waren geschikt om volumes rond de 600 liter per hectare te geven. Een grotere pomp kan volgens Bartlema 2,5 of 3 kuub per hectare doseren. Bij hogere toerentallen of grotere slangen kan 6 kuub per hectare haalbaar zijn. Dit jaar willen Rodenburg en Bartlema kijken wat de variabele dosering met de productie doet.
Demonstraties
Vanuit Delphy droeg Christoffel den Herder ideeën aan voor de pomp. Den Herder gaat mee bij velddemonstraties die deze zomer bij telers zijn.
Volgens Bartlema gaat de ontwikkeling van de plaatsspecifieke techniek heel snel. Hij verwacht dat de biologische teelt de techniek zal omarmen. „Die gebruiken veel organische meststoffen en kunnen de precisietechniek goed gebruiken daarbij. Ik verwacht ook toepassingen in andere teelten, zoals in de suikerbietenteelt.”
Rodenburg wist bij de bouw van de pomp niet meteen hoe groot de constructie moest zijn. Hij belde daarom met het landbouwonderzoek in Lelystad. Die bleken monsters van vinasse te hebben staan, zodat de concentratie van mineralen daarin snel bepaald kon worden. De akkerbouwer besloot de machine zelf te kopen en het niet aan een loonwerker over te laten: „Ik kan hem nu gebruiken op het moment dat ik het zelf wil en optimale bemestingsmomenten kiezen. Het is voor mij betaalbaar en efficiënt.”
Deze zomer besteedt Akkerwijzer.nl aandacht aan boeren die zelf machines maken of aanpassen, alleen of samen met anderen. In een serie laat Akkerwijzer.nl zien hoe ze dat doen en wat ze ermee kunnen. Weet u zo'n sleutelaar of bent u het zelf? Neem contact op met ons via akkerbouw@agrio.nl en wij plaatsen een verhaal over deze aangepaste techniek.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes