
Foppe-Jan Dijkstra: goed bezig met organische stof

Voor Dijkstra is de bespreking met de mensen van Eurofins, tijdens de masterclass van TopBodem leerzaam. Samen met een buurman die veehouder is werkt hij hard aan een bodem die beter bestand is tegen extremen. Ook hoopt hij de structuur te verbeteren door stro te hakselen en extra stro aan te voeren met de mest van buurmans vee.
„Ik ben dus op de goede weg, maar ik moet niet te snel omhoog willen gaan in organische stof”, concludeert Dijkstra. Het verbeteren van de structuur via de organische stof kost tijd. Te veel stro legt de beschikbaarheid van stikstof tijdelijk stil.
Samenwerking
Gelukkig merkt de akkerbouwer dat hij over de hele breedte op één lijn zit met zijn buurman. De uitruil van grond en mest pakt voor de veehouder goed uit. Maïs op een perceel waar Dijkstra het voorgaande jaar een akkerbouwgewas had blijkt goed op te brengen.
Omdat de veehouder wel eens wat te veel gras over heeft, meer dan de koeien nodig hebben, denken de buren erover de laatste snede als organische stof op de bodem achter te laten. De derogatie vraagt van de veehouder een hoog aandeel permanent grasland op het bedrijf. Dat zou gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van de grond verder te verbeteren.
De goede stand van de gewassen is voor de samenwerking een stimulans. Dijkstra: „De wintertarwe van dit jaar staat er prachtig bij. Het is misschien wel de mooiste tarwe die ik ooit had. Het kan komen doordat ik heel vroeg heb kunnen zaaien in het najaar.” Of er in de bodem ook goede processen gaande zijn die bijdragen aan de gewasontwikkeling gaan de buren samen bekijken. Dijkstra heeft zich voorgenomen wat vaker samen met de buurman een profielkuil te spitten.