'Landbouw in 2030 mondiaal koploper in gezond telen'
In die ambitie zetten acht belangrijke plantaardige sectoren in Nederland een stip op de horizon wat betreft plantgezondheid. In de ambitie zijn 'emissieloos' en 'residuvrij' belangrijke ijkpunten. "We leggen de lat hoog. Voor onszelf, maar ook voor andere partijen", legt Joris Baecke uit. Hij is portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland. "Alleen in samenwerking met partners in keten, maatschappij, overheid en onderzoek kunnen wij de omslag maken naar een land- en tuinbouw die geroemd wordt om haar producten en om de wijze waarop die geteeld zijn."
Nederlandse boeren en tuinders blinken uit in het telen van gezonde en veilige producten. Kennis, innovatie en vakmanschap hebben geleid tot een hoge efficientie en productiviteit. Keerzijde van die ontwikkeling is dat teeltsystemen kwetsbaarder zijn geworden. Gevoeligere rassen, verschraling
van de bodem, minder diversiteit: allemaal elementen die bijdragen aan een hogere druk van ziekten en plagen. De teelt van gezonde planten is voor veel agrariers een steeds grotere uitdaging.
Gezonde planten vervullen volgens Baecke een sleutelrol in een aantal belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen zoals een hogere biodiversiteit, een veranderend klimaat en een westerse consument die steeds vaker kiest voor duurzaam geteelde producten. "Een andere invulling van plantgezondheid is daarmee zowel een noodzaak als een kans." Telers nemen nu zelf het initiatief, aldus Baecke. "Daarmee willen we een ecologisch en economisch verantwoorde teelt van gewassen veilig stellen en willen we onze positie in de keten verstevigen."
Economisch perspectief voor de korte termijn
Het realiseren van de ambitie voor de lange termijn mag niet ten koste gaan van het economisch perspectief van telers op de korte termijn, onderstreept Baecke. "Telers moeten ook vandaag en morgen in staat zijn een gezond en rendabel ^gewas te telen. LTO Nederland en de sectororganisaties zullen zich hiervoor blijven inzetten."