
Maak handig gebruik van subsidies

Joost van Strien is oprichter van biologische akkerbouwbedrijf Zonnegoed en de No shit movement. Hij verkoopt vegan groenten, waar bij de teelt geen gebruik is gemaakt van dierlijke mest.
Strokenteelt
Vorig jaar stapte hij over van monocultuur naar strokenteelt. Niet zo spannend, vindt Van Strien. De volgende stap - het combineren van akkerbouwstroken met permastroken met bomen - is wel een pittige, omdat die lastig rendabel te krijgen is. “De eerste vijf, zes jaar leveren die fruit- en notenbomen geen productie. We krijgen nu een subsidie om kruiden te zaaien en daartussenin gaan we de bomen planten. Hiermee kunnen we het financiële gat enigszins opvangen.”
Korte keten
Van Strien wil in de toekomst meer in de korte keten gaan werken, om zijn bedrijf rendabel te houden. Dat betekent dat hij niet meer 1 soort groente of fruit kan aanbieden, want de klant wil een breed assortiment. “We gaan onze 72 hectare op een kleinschalige manier inrichten, met kleinere veldjes.” Hij verwacht hiermee een betere prijs te kunnen vragen.
Rol overheid
Voor Van Strien is het duidelijk dat de overheid moet bijspringen en fondsen moet oprichten om het niet-productieve deel van de biologische landbouw te belonen. Alle ketenpartijen hebben hierin een rol te spelen, denkt hij. “Als je het alleen aan consumenten en de boeren overlaat, dan wordt voedsel voor de boer niet-rendabel en voor de consument onbetaalbaar.”
Lees het volledige artikel op Groen Kennisnet: Hoe Nederland voorop kan lopen in eerlijke landbouw
Meer over biologisch en natuurinclusief in de kennisbank van Groen Kennisnet.
Meer informatie op de vakinformatiepagina voor de akkerbouwer.
Tekst: Redactie Natuurinclusieve Landbouw
Beeld: Leo Bucher via Shutterstock