
Een analyse op capillaire opstijging van FarmPlus
Hoe zorgen we er voor dat we de regen die nu valt zo goed mogelijk gebruiken?

Op verschillende plaatsen is het water in de sloten al op zomerpeil gezet om de grondwaterstand minder hard te laten zakken. We kunnen niet voorspellen wanneer er een buitje valt, of regelen dat het gaat regenen.
De hoeveelheid vocht die beschikbaar is voor planten is het verschil tussen de veldcapaciteit van de grond en het verwelkingspunt van het gewas. Daarnaast zitten er grote verschillen tussen de verschillende grondsoorten. Zo is het beschikbare bodemvocht per 10 centimeter bij:
Humusarm zand à 5 millimeter
Humusrijk zand à 12 millimeter
Zavelgrond à 21 millimeter
Zware klei à 15 millimeter
Zware klei levert minder vocht omdat het vocht sterker bindt, waardoor het minder goed opneembaar is voor planten.
Een goed groeiend gewas verdampt ongeveer op een mooie dag 4 millimeter. Een zavelgrond die 40 centimeter diep geworteld is, levert dus 84 millimeter op (40cm/10cm * 21mm). Bij 4 millimeter verdamping is dit genoeg voor 21 dagen groei (84mm/4mm).
In een heel groeiseizoen gebruikt een gewas ongeveer 500 millimeter water (125 dagen met 4 mm per dag). Gemiddeld valt er per groeiseizoen zo een 400 millimeter regen. Standaard is er dus een tekort van 100 millimeter. In droge jaren is er al snel een tekort van 200 millimeter. Gekeken wat er aan vocht in de bodem zit hebben we dus snel een tekort. Een hele belangrijke vochtvoorziening van planten is vocht door capillaire opstijging. Wanneer de afstand tussen het grondwater en de diepste wortels kleiner is dan 65 centimeter bij klei, 100 centimeter bij zavel en 80 centimeter bij zand, kan er 2 millimeter per dag worden aangevoerd via de ondergrond.
Levering capillaire opstijging
Stel we hebben een zavelgrond met een aardappelgewas. Het grondwater staat in het groeiseizoen gemiddeld 150 cm onder het maaiveld. De doorwortelbare diepte is 60 centimeter. De doorwortelbare laag levert dus al 60cm/10cm*21mm = 126millimeter.
De afstand tussen het grondwater en de diepste wortels is 150 – 60 = 90 centimer. Dit is ondieper dan 100 centimeter, dus kan er 2 millimeter per dag geleverd worden aan vocht. Bij een groeiseizoen van 100 dagen wordt er 100 dagen * 2mm = 200 millimeter nageleverd.
De totale beschikbaarheid van het gewas is dus 200+126 = 326 millimeter. Er is dus nog ongeveer 500 – 326 = 174 millimeter nodig wat in de vorm van een buitje zal moeten vallen.
Om te weten of het vocht de wortels nog kunnen bereiken kunt u met een grondboor een gat boren om te zien hoe diep het grondwater zit. U kunt hier een peilbuis in plaatsen om door het jaar heen de grondwaterdiepte makkelijk te zien.
Verbeteren capillaire opstijging
Een goede capillaire opstijging is dus ontzettend belangrijk voor de vochtvoorziening van onze gewassen. Bodemverdichting is echter ook één van de grootste problemen op onze akkers. Dit belemmert vochtinfiltratie maar ook het opstijgen van vocht. Daarnaast is het belangrijk om gewassen zo goed mogelijk te laten wortelen zodat de afstand tussen het grondwater en de wortels zo klein mogelijk blijft. Hier is in sommige gewassen door middel van bemesting wat in te sturen. Gebruik daarnaast komend seizoen om te kijken of uw percelen last hebben van verdichte lagen en maak en meerjarenplan om dit op te lossen.
Tekst: FarmPlus
Beeld: Natasja Beverloo
Bron: FarmPlus