Agrico bij export waakzaam voor politieke en financiële situaties

In Egypte zadelt de devaluatie van de munteenheid (het Egyptisch pond) de inkopers met een groot probleem op, terwijl in Algerije kampt met de lage olie- en gasprijzen. Dit heeft een rem gezet op de goederenimport. Los van deze situatie vragen wij bij export, voordat de poters de boot ingaan, voor of betaling vooraf of voldoende financiële garantie. Naar landen als Irak en Syrië spelen uiteraard nog totaal andere problemen. Desondanks is de pootgoedmarkt voor de vroege export en de overzee markt goed in balans, stelt Agrico in een persverklaring. Het prijsniveau in 2016 was gelijkwaardig tot iets hoger dan dat van de oogst 2015. Op het laatste moment vergrote Algerije alsnog het importquotum, waardoor Agrico ook de rassen voor deze markt goed kon afzetten.
Europa
De goede vraag op de Europese consumptiemarkt zorgde voor een grote vraag naar pootgoed in 2016. Het gevolg was dat de Agrico-rassen voor de Europese versmarkt, ondanks een hoger prijsniveau, snel waren uitverkocht. Het pootgoedaanbod van rassen bestemd voor de verwerkende industrie was het hele seizoen gespannen. De oogst van consumptieaardappelen werd door de droogte in België en Noord-Frankrijk behoorlijk vertraagd. Samen met een uitbreiding van de productiecapaciteit bij de verwerkers zorgde dit vanaf het begin van het seizoen voor hoge prijzen op de vrije markt. Volgens Agrico wordt het pootgoed bestemd voor de verwerkende industrie grotendeels vastgelegd in meerjarige contracten. In eerste instantie dreigde er door het veelvuldig voorkomende groeischeuren, een tekort te ontstaan. De verruiming van de norm voor groeischeuren bracht uitkomst en zorgde voor een extra te verkopen hoeveelheid. Deze hoeveelheid was achteraf kleiner dan vooraf ingeschat.
Prijsniveau
Het prijsniveau van de verkopen van industrierassen steeg in 2016 iets ten opzichte van 2015. De uitbetalingsprijs (28/+) van 33,43 euro is het gemiddelde over alle geleverde pootaardappelen exclusief btw. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen 2,40 euro per 100 kg. Voor monopolierassen is gemiddeld 1,70 euro per 100 kg aan licenties ingehouden. De gemiddelde opbrengst van biologisch geteeld pootgoed bedroeg slechts 19,8 ton/ha. Daardoor raakte al het pootgoed snel uitverkocht tegen een gemiddelde uitbetalingsprijs van 72,67 euro per 100 kilo.
Consumptieaardappelen
Bij de consumptieaardappelrassen staan de Agrico-rassen steeds breder in de markt signaleert het bedrijf. Volgens Agrico komt dit niet alleen door de kwaliteit van de rassen maar ook door de prestatie van de telers. Milva, het grootste Agrico-ras in dit segment, komt uit op 23,78 euro. De poolprijs voor het vastkokende ras Erika komt uit op 27,85 euro. Het roodschillige ras Esmee komt uit op 25,53 euro. Voor het ras Cerisa, een specialiteitenras, wordt zelfs 32,88 euro betaald. (Genoemde prijzen: ongesorteerd/100 kg/levering week 9/in de maat 0/+).
Biologisch
Bij de teelt van biologische consumptieaardappelen vielen de opbrengsten erg tegen doordat phytophthora al vroegtijdig in het groeiseizoen een probleem was. De lage opbrengsten veroorzaakten een tekort op de Europese biologische markt waardoor er goede verkoopprijzen werden gerealiseerd. Deze goede verkoopprijzen resulteerde in een gemiddeld saldo van 11.036 euro/ha. De gemiddelde prijs bedroeg 53,58 euro/100 kg/ongesorteerd/week 3/ maat 0/+.
Directeur Jan van Hoogen kijkt zeer tevreden terug op oogstjaar 2016. “Vorig jaar konden we al spreken van een recordjaar qua pootgoed. Dit seizoen hebben we deze groei samen met onze leden nog eens fors overstegen. Ook voor onze consumptieaardappelen hebben we goede resultaten behaald. Voor ons biologische segment mogen we tevreden zijn dat we ondanks het moeilijke groeiseizoen veel goed hebben gemaakt door hoge prijzen. Hier zien we onze voorsprong in resistente rassen steeds meer tot uitdrukking komen in onze resultaten.”
Lees ook: Agrico betaalt hoogste hectareprijs pootgoed ooit uit