Regen van woensdag geschenk uit de hemel
Afvoerkanalen graven
“Boven de grote rivieren is misschien tot 40 mm gevallen. Dat is een lekker buitje”, zegt teeltadviseur Rob van den Bosch van De Groot & Slot. Onder die rivieren, met name in zuidwest-Nederland, werd op plaatsen 70 tot 80 mm geregistreerd. “Dan zou er in kleine gebiedjes schade kunnen ontstaan aan de gewassen, maar dat zie je pas over een paar dagen”, stelt Van den Bosch. Hij heeft nog geen meldingen van schade gehad. Voor gewassen die op de grond groeien verwacht hij sowieso geen schade, voor aardappelen, wortelen en wilofwortelen is het afwachten. Wel heeft hij van telers gehoord dat ze gisteren en vandaag afvoergeultjes hebben gegraven, om overtollig water af te voeren.
Volgens de teeltadviseur zijn veel telers tegenwoordig bedacht op hoosbuien. “Die graven al in het voorjaar geultjes in hun akker. Als er dan veel neerslag valt, kan dat via die kunstmatige kanaaltjes naar de sloten.”
Geen schade aan uien
Volgens Peter Vroegindeweij, collega teeltmanager van Van den Bosch bij De Groot & Slot, is de neerslag die woensdag viel cruciaal geweest voor de uien in zuidwest-Nederland. “Het is heel lang droog geweest, en deze neerslag was heel hard nodig.” Op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland werd 65 tot 70 mm gemeten. Vroegindeweij was op veldbezoek met een groep telers en zag dat de grond het prima kon verwerken. “Zelfs in heel zware grond, kon het vocht goed weg door de scheuren.” Ook het risico van trips is nu aanzienlijk verminderd.
Bij aardappelen, doorgaans een kritisch gewas bij overvloedige neerslag, zag hij woensdag geen nadelige gevolgen. “Met de groep telers hebben we een nevengelegen perceel bekeken. Daar bleef geen water staan.”
Positieve regenbui
“Het is een positieve regenbui geweest voor het zuidwesten”, zegt adjunct-directeur Ko Francke van CZAV. Zelfs op locaties waar zeer veel is gevallen. “Wat ik van telers heb begrepen, is dat het de hele dag door ‘netjes’ heeft geregend.” In tegenstelling tot bij een stortbui, kan de grond het vocht dan ook goed verwerken.
“We hebben gezien dat weinig tarwe is gelegerd. Dat is toch kwetsbaar nu het gewas bijna rijp is, maar dat hij overeind blijft geeft aan dat de tarwe goed is. En voor gewassen als aardappelen is de regen dankbaar”, stelt de CZAV-man. Positief ik ook dat trips in uien de kop in is gedrukt.
Enig minpuntje is er voor graszaad, dat momenteel wordt geoogst. “De telers van graszaad hadden de regen niet nodig. Maar ik begrijp dat we weer droge dagen krijgen, dus dan is de oogst alleen maar een paar dagen uitgesteld.”
‘Het valt mee’
“ik denk dat het allemaal wel meevalt”, zegt Johan Brooijmans, advlseur Plan van Agrifirm voor zuidwest-Nederland. Hij heeft in elk geval geen meldingen van schade ontvangen. Integendeel. “voor de groei van de verschillende gewassen was de regen heel hard nodig.” De extra kilo’s die zo worden binnengehaald, kunnen bij aardappelen en uien wel hun weerslag hebben op de prijsvorming. Bij granen maakt het niets uit, omdat deze gewassen al ver gevorderd zijn in het groeistadium. Brooijmans heeft niets gehoord over legering. “Nee, daar is het graangewas ook al te ver afgerijpt.”
Neerslagcijfers
Dinsdag kreeg het grensgebied Groningen-Drenthe 20 tot 45 mm te verwerken, terwijl in de rest van het land de regenmeters maar mondjesmaat werden gevuld. Woensdag was dat beeld helemaal anders, want toen viel er in het hele land regen. De neerslagcijfers verschilden sterkt per regio. Met 30 tot 50 mm vielen vooral Zeeland en West-Brabant in de prijzen, terwijl ook in de rest van Brabant en het Rivierengebied goed werden bedeeld met 25-30 mm. Lokaal werden in het zuidwesten zelfs hoeveelheden van 50-70 mm gemeten. Het westen, Fleveland, Gelderland en Overijssel kregen 15-35 mm neerslag, in de noordelijke provincies en Zuid-Limburg viel 5-15 mm.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer