Aardappelteelt 2017: landelijk zeer wisselend beeld
Noord versus zuid
Volgens Gerard Backx, directeur van HZPC in Joure (Friesland), groeien de aardappelen goed in het noorden van het land. “In het zuiden en vooral Zeeuws-Vlaanderen is het erg droog geweest”, zegt de directeur van de Friese marktleider in aardappelveredeling en pootgoedverkoop.
Volgens Backx is de knolzetting sterk wisselend. Hij wil nu geen opbrengstverwachtingen uitspreken. “We gaan die tegen de oogst meten omdat het nu nog geen zin heeft. We rekenen voorlopig met een normale opbrengst.”
De directeur van HZPC verwacht geen echte doorwas in de pootaardappelen als gevolg van de recente regen. “Het is immers op de meeste plaatsen niet erg droog geweest. Behalve dan in delen van het zuidwesten van ons land.”
Zuidwest-Nederland
Juist in het zuidwesten is Leen van Marion is teeltadviseur Leen van Marion namens Delphy actief bij aardappeltelers. Hij komt bij telers op Tholen, Sint Philipsland en op de Zuid-Hollandse eilanden. Bij de vroege aardappelen verwacht Van Marion toch wel 25 tot 35 procent minder opbrengst, in vergelijking met een gemiddeld jaar. “Het is lang warm geweest. Bij 30 graden en meer is het voor de aardappel simpelweg te heet.” De derving geldt voor percelen die goed konden worden beregend. Gemiddeld is de beregeningsmachine 3 tot 5 keer ingezet. Van Marion stelt ook vast dat op vrijwel alle partijen schurft zit.
Voor de late aardappelen vindt de adviseur van Delphy het te vroeg om iets zinnigs over de opbrengst te zeggen. “Qua loofgroei is het matig. Daar is bijgestuurd door te beregenen.” Verder stelt hij vast dat er steeds meer percelen zijn waar doorwas gevonden wordt.
Of de overvloedige regenval van woensdag, gevolgd door droge en warme dagen, doorwas in gang zet, kan hij niet zeggen. In theorie kan het fenomeen zich aandienen. “Ik zit 13 jaar in het vak, maar mijn idee is dat doorwas niet goed is te voorspellen.”
Zuidoost-Nederland
“Gemiddeld lijkt het misschien nog een normaal jaar, maar we vallen van het ene in het andere uiterste. Het is zeker niet goed verdeeld”, zegt Maurice van den Boom van Agrifirm Plant. De teeltadviseur aardappelen voor Zuidoost-Nederland wil nog geen uitspraak doen over de opbrengst van aardappelen. “Daar is het nog veel te vroeg voor.”
Dat het dit jaar niet van een leien dakje gaat, blijkt wel uit de doorwas die hij intussen op verschillende percelen heeft gezien. “Maar ook daarvan moet ik zeggen, dat is heel wisselend”, aldus Van den Boom.
De neerslag van woensdag was zeer welkom, maar aan de oostkant van Brabant en het aangrenzende Limburg vielen echt geen extreme hoeveelheden. Met 20 tot 25 mm was dat vergelijkbaar met een beregeningsbeurt. “Het was zeer welkom, maar het is nog altijd droog. Ik zie hier bij Reuver al weer haspels draaien.”
De droogte en warmte in mei en juni is in deze regio bestreden door de aardappels meermaals te beregenen, soms wel tot vijf keer toe. Van den Boom is verbaasd over de goede stand op veel percelen: “Ik sta er van te kijken hoe goed het tot nu toe gelukt is om het gewas groeiende te houden met beregening.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer