Precies doseren door injectiesysteem en pulserende doppen
Volgens Sleutel kan met data van taakkaarten, camera's en sensoren de afstemming van een bespuiting of mestgift veel beter. Bij hogere snelheid nam bij 'oude' systemen de druk toe, wat slecht is voor de drifteigenschappen. Bij het systeem HawkEye openen en sluiten doppen tien keer per seconde. De doppen blijven bij hogere snelheid langer open per opening en dat gebeurt bij een gelijke druk.
Om de verdeling toch goed te maken over alle stukjes van het perceel wisselen de doppen de openingsmomenten om en om af. In de praktijk levert dat een egale bedekking op bij een spuitboomhoogte van 50 centimeter. Het systeem werkt al goed bij verschillende rijsnelheden en in bochten is de verdeling ook al goed te regelen. Een lange spuitboom staat in de binnenbocht bijna stil, terwijl de buitenbocht juist heel snel over het gewas trekt.
Doppen hebben een optimale werkdruk. Variëren in druk is daarom ongunstig voor de druppelgrootte. Niet alle doppen zijn volgens Sleutel geschikt voor het systeem, maar er is keuze genoeg.
Injectiesysteem
Als een teler op delen van het perceel een ander middel wil toevoegen, bijvoorbeeld omdat daar alleen onkruid staat, kan een injectiesysteem op de spuit dat mogelijk maken. Dat systeem brengt een tweede middel in de leiding op het moment dat de chauffeur of de taakkaart dat aangeeft. „Een korte leiding is dan het beste voor een goede reactiesnelheid”, zegt Sleutel.
Samenwerken
Via data uitwisseling wordt het mogelijk dat machines elkaar aanvullen in werkzaamheden. In Nederland komt dat minder voor dan bijvoorbeeld in Amerika. Daar werken soms twee spuiten op één perceel. Als die via data uitwisseling van elkaar weten welke delen al behandeld zijn, kunnen de doppen sluiten als overlap zou optreden.
Precisietechniek kost extra geld. Sleutel raadt telers aan te kijken of ze investeringsaftrek kunnen gebruiken. Op een spuit van een ton kan dat de meerkosten van nieuwe precisietechniek compenseren.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes