Violetwortelrot geconstateerd in diverse bietenpercelen

De rotte bieten, met een paarse gloed, ontstaan volgens het IRS, na aantasting door de bodemschimmel Helicobasidium purpureum. Deze schimmel heeft een zeer brede waardplantenreeks (waaronder aardappel, wortelen en distels) en kan jarenlang overleven in de grond. Pleksgewijs ontstaan in het seizoen rotte bieten. Vaak is dit op zavel- of kleipercelen, op plaatsen met een verdichte bodem en een slechte structuur.
Herkennen
Op de wortel ontstaan paarse, oppervlakkige plekken, die met een viltachtige laag zijn omgeven. In het veld valt dit niet snel op. Onder deze plekken met schimmelpluis gaan de bieten meer of minder rotten. Later in het seizoen is het aan de hoop veel duidelijker te zien. Meer informatie over violetwortelrot staat in de teelthandleiding. Om violetwortelrot zelf te herkennen kunt u het beste de biet schoonmaken. Dit kan met water en een zachte borstel. Wanneer u de biet vervolgens laat drogen op kamertemperatuur wordt het paarse schimmelpluis veel beter zichtbaar in ongeveer 1 à 2 dagen. Voor de herkenning van de verschillende soorten wortelrot in suikerbieten heeft IRS een interactieve vide op haar website geplaatst.
Voorkomen
Het verbeteren van de bodemstructuur in alle gewassen en een goede bestrijding van distels helpen om de schade te beperken. De schimmel kan circa vier jaar zonder waardplant overleven in de bodem. Violetwortelrot kent veel waardplanten, waaronder distels, wortelen en aardappelen. Het verbeteren van de structuur en een goede bestrijding van de distels in alle gewassen kan, volgens het IRS, helpen om de schade te beperken. Ze adviseert om de plaats van de plekken met violetwortelrot in de aantekeningen van het perceel op te nemen. Het rot kan in de bewaring uitbreiden, daarom is het advies om partijen bieten waar rot in voorkomt zo snel mogelijk te leveren. Rooi daarom percelen met wortelrot als eerste als u keuze heeft tussen verschillende percelen.