Drenthe wil 1.000 hectare boerenland voor nieuwe natuur

Afspraken
Aan de basis van de natuurontwikkeling ligt het Groenmanifest Drenthe. Dat document werd in 2011 door LTO Noord, Het Drentse Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aan de provincie aangeboden. “In het kader van de Rijksafspraken hadden wij een Natura-opgave om 8.000 hectare nieuwe natuur te realiseren. Daarvan is 7.000 hectare geworven en de provincie wil dat afronden”, legt De Vries uit. Door percelen die in of tegen natuurgebieden liggen binnen te halen, wil Drenthe het bestaande natuurnetwerk (circa 70.000 hectare) robuuster maken. De opgave van Prolander is om de laatste 1.000 hectare binnen te halen.
Werving
“Het gaat bijvoorbeeld om plukjes boerenland, die al omringd zijn door natuur.” Het is om het even of het grasland of bouwland is. Prolander, de uitvoeringsorganisatie voor Groningen en Drenthe, heeft meer instrumenten ter beschikken dan alleen aankoop van grond. Behalve natuurontwikkeling wordt de38 miljoen euro ook ingezet voor verbetering van de landbouwstructuur. Ook grondruil en eventueel uitkopen of hervestiging van een boerenbedrijf behoort tot de mogelijkheden. Huiskavels blijven zo veel mogelijk ongemoeid, zodat hierdoor de landbouwstructuur overheid blijft.
Budget
Of het budget toereikend is voor de beoogde aankopen, kan ze niet zeggen. “Als we er met dit bedrag niet uitkomen, moeten we terug naar Provinciale Staten.”
“Het gaat er ook om wat de boer zelf wil. Als die zelf al een idee heeft, biedt dat een opening.” Ook hier benadrukt De Vries dat deze afspraken tot stand komen op basis van vrijwilligheid. “Zo staat het ook in het beleidsplan.” Omdat vrijwilligheid het uitgangspunt is, is het lastig in te schatten wanneer het proces zal kunnen worden afgerond.
Keukentafelgesprekken
De verwerving zal naar verwachting begin 2018 beginnen. Direct en open overleg is volgens De Vries de beste basis om tot afspraken te komen. Wanneer bijvoorbeeld een bedrijfsverplaatsing aan de orde komt, dan zullen medewerkers van Prolander tijdens ‘keukentafelgesprekken’ intensief overleggen met de boer. De bestuursadviseur verwijst naar het Groen Manifest, het pact waar alle betrokken partijen hun handtekening onder hebben gezet. “Het is geven en nemen, maar dat weet iedereen. En door transparantie, is de kans op succes het grootst.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer