Aanpak pilot Bedrijfsrotatieresidu mogelijke vervanger generieke maatregelen mestbeleid

Binnen het project meten de deelnemers op perceelsniveau het stikstofresidu. Waar nodig passen ze hun teeltaanpak aan, wat moet leiden tot een betere grond- en oppervlaktewaterkwaliteit. Groenteteler Peer Schraven van Compliment bv uit Volkel doet mee aan de pilot en ziet dat de aanpak hem ruimte geeft om duurzaam te werken. „Ook kan ik mijn eigen keuzes maken binnen duidelijke kaders.”
Doelsturing in plaats van middelvoorschriften
Omdat de BRR-aanpak een verantwoording op bedrijfsniveau bevat, is het een mogelijke vervanger voor (bepaald) generieke maatregelen in het huidige mestbeleid. Deelnemende boeren zijn gemotiveerd om hun bedrijfsvoering structureel aan te passen én dit aantoonbaar te maken via BRR-verantwoording. De projectaanpak sluit hiermee aan op de landelijke discussie over doelsturing in plaats van middelvoorschriften.
In ruil voor deze BRR-verantwoording zouden boeren dan gebruik kunnen maken van vrijstellingen op generieke maatregelen, zoals nutriëntenmiddelvoorschriften. De genoemde verantwoording moet juridisch robuust en handhaafbaar zijn, waardoor overheden de aanpak breder toe kunnen passen als onderdeel van een doelgestuurde benadering.
Resultaten als basis voor beleidsaanpassingen
De aftrap van de pilot vond op 17 april plaats. In de aankomende tijd wordt de BRR-systematiek verder getest en verfijnd op de deelnemende bedrijven. Bijbehorende resultaten dienen zullen dienen als basis voor beleidsaanpassingen op regionaal en mogelijk nationaal niveau. Het project is een samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, AgriFood Capital, Wageningen University & Research en Van Tafel naar Kavel.

Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Agrifood Capital
Bron: Agrifood Capital