NLG ontwikkelt groenbemestermix met 23 soorten
Volgens Matty Dekker van Dekker Granen en Kunstmest in Sint Maartensbrug zaaien de bollentelers het mengsel vanaf de bollenoogst tot half augustus. „Een dergelijk gevarieerd mengsel zie elders niet”, zegt zij.
Jan Visser van hetzelfde bedrijf vertelt dat de bollenkwekers zelf al eerder een gevarieerd mengsel samenstelden, maar aan de toeleverancier vroegen om een kant-en-klaar mengsel te maken. „Dit nieuwe mengsel bevat nóg meer soorten. De verschillende soorten versterken elkaar. Er zitten vlinderbloemigen, kruisbloemigen, grassen en vezelhennep in. De vlinderbloemigen binden stikstof. Sommige soorten leveren een bloemetje op, wat weer goed voor de insecten is, de natuurlijke bestrijders.”
De groep telers in NLG Holland wil af van de monocultuur. Volgens Visser was de grond in de Noordkop arm en gevoelig voor ziektes geworden. „De telers hadden problemen met aaltjes, virussen en andere ziektes. Ze streven met de groenbemestersmengsels naar een weerbaarder bodem.” In de volgende teelt gaan de telers de resultaten van de groenbemester goed waarnemen en volgen, zegt Visser.
Andere teelten
Dekker zegt dat het mengsel ook geprobeerd wordt op akkerbouwbedrijven en bij een groenteteler. Visser denkt dat een divers mengsel gunstig kan uitpakken voor de structuur en de grondbewerking. Hij hoopt dat het in minder problemen met ziektes resulteert.
De vezelhennep leidde al tot meldingen. Fietsers die de hennep in het veld herkenden waarschuwden de politie, die op zijn beurt naar het gemeentebestuur stapte. „We zijn daarom hiermee naar buiten getreden. Deze vezelhennep is geen wiet, bevat geen stof waar je high van wordt. Hij is functioneel in het mengsel.” Volgens Visser is de hennep een krachtige groeier, die onkruidontwikkeling tegengaat, snel de grond bedekt en goed wortelt.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes