Doorwas brouwgerst in noordelijk teeltgebied
Oogstcijfers
“In de zuidelijke teeltgebieden is 90 tot 95 procent binnen”, zegt Arco Amperse van Agrifirm Plant. Hij is binnen de coöperatie verantwoordelijk voor de inkoop van granen. Dat ligt anders in het grote teeltgebied van brouwgerst in Drenthe, waar volop wordt geoogst als het weer het toelaat. “Als we nu normaal zomerweer krijgen, is de zomergerst ook daar binnen nu en een paar weken binnen.”
De winterbrouwgerst, die al enkele weken binnen is, heeft het volgens Amperse erg goed gedaan. “Wij krijgen meldingen van opbrengsten van 11 ton tot uitschieters van ruim 12 ton per hectare.”
Landelijk wordt er in Nederland bijna 25.00 hectare zomergerst geteeld en een kleine 10.000 hectare wintergerst. Van de zomergerst wordt tweederde deel geteeld in het noorden. De hectareopbrengst zomergerst lag volgens CBS vorig jaar gemiddeld op 6.600 kilo, voor wintergerst op 7.600 kilo. “Dat is dit jaar dus een stuk beter”, aldus Amperse.
Last van doorwas
Een probleem dat zich nu manifesteert in de zomergerst op voornamelijk droogtegevoelige zandgrond is doorwas. “Dat ontstaat als je regen krijgt na droog weer, zoals dat in juni het geval was”, zegt Amperse. “Als dat aan de orde is, mag je geen topopbrengsten verwachten.” Hij stelt dat dit niet overal het geval is, maar het is wel wijdverbreid. “Het beeld is wisselend. “Met name op de droge gronden hebben telers er last van. Daar zien we bonte percelen met goudgele en grasgroene gerst.” In een aantal gevallen besluiten telers zelfs het graan op delen van percelen niet meer te oogsten, maar het af te maaien.
Goede kwaliteit
Volgens Arco Amperse is de kwaliteit van de gerst die in Limburg van het land is gehaald prima. “De korrels zijn mooi droog, de kwaliteit is goed.” Hij verwacht dat grote partijen aan de normen voor brouwgerst zullen voldoen. Over de kwaliteit van de gerst die wordt geteeld op de zand- en dalgronden in Drenthe valt volgens de Agrifirm-medewerker nog niet veel te zeggen. Duidelijk is wel dat de gerst waar doorwas in wordt aangetroffen, minder scoort. “We moeten afwachten hoe het van het land komt. Dan pas kunnen we zien wat voor kwaliteit het heeft.
Volgens Amperse is het te voorbarig om te stellen dat akkerbouwers teleurgesteld over het saldo hier voor de teelt van gerst verruilen voor andere gewassen. Over de handelsprijzen voor brouwgerst is Amperse juist positief. “De markt an sich voor brouwgerst ziet er niet verkeerd uit, net als het saldo.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Jurgen Siebring