Binnen 3 jaar 12 Phytophthora resistente rassen in het schap
Op initiatief van Bionext, de ketenorganisatie voor de biologische sector, hebben dinsdag 8 augustus 25 biologische aardappelveredelaars, aardappeltelers en grote supermarktketens het convenant ‘Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen’ ondertekend. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de bekendste aardappelziekte: Phytophthora. “Insteek is dat binnen drie jaar alleen nog biologische aardappelen bij de supermarkt in het schap liggen met een Phytophthora resistentie”, onderstreept Ellen Oomen, woordvoerdster van Bionext desgevraagd.
Schade 2016
Directe aanleiding voor het convenant is de grote schade die de aardappelziekte phytophthora in 2016 aanrichtte in de biologische aardappelteelt. Aardappels zijn gevoelig voor phytophthora en natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor de schimmelziekte ontbreken. Om een nieuwe grote schade door phytophthora te voorkomen is een groei van het aandeel resistente rassen noodzakelijk. Om dit proces te versnellen, hebben de convenantpartners afgesproken deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed, bij de teelt en in het winkelschap. Zo is het mogelijk om stapsgewijs op te schalen tot 100% aan robuuste biologische aardappels in 2020. “Er is ruim één jaar intensief overleg aan de tot standkoming van dit convenant voorafgegaan”, aldus de woordvoerderster van Bionext.
Groei resistente rassen door samenwerking
Op dit moment liggen er zes resistente aardappelrassen in het winkelschap. Dit aantal moet de komende jaren groeien tot minimaal 10 à 12 rassen. Zo krijgt de consument keuze uit een breed assortiment aan robuuste biologische aardappels in de diverse supermarktketens en biologische speciaalzaken. Bionext zal de voortgang jaarlijks monitoren. Bavo van den Idsert, directeur Bionext zegt er trots op te zijn dat Bionext alle partijen op één lijn heeft weten te krijgen. “Dit is een goed voorbeeld van samenwerking in de keten. Met dit convenant loopt de biologische aardappelketen voorop in verduurzaming van de aardappelteel”, aldus Van den Idsert. De woordvoerderster van Bionext vult aan: “Er is ruim één jaar intensief overleg aan de tot standkoming van dit convenant voorafgegaan.”
Convenantpartners
Het convenant is ondertekend door de Bionext, Biohuis, BioNederland en de Biowinkelvereniging. De winkelketens: Albert Heijn, Jumbo Supermarkten, Ekoplaza/Udea, Natuurwinkels/Natudis, Estafette Odin B.V. Verder de organisaties van de biologische telers: Bdeko, Biowad, Vereniging van Bioboeren Zuid West, Coöperatie Nedato, Stichting Nederlandse Biologische Aardappelpool. De biologische aardappelkwekers: Agrico, HZPC, C. Meijer B.V., Plantera B.V., Den Hartigh, Europlant, Danespo, Caithness Potatoes B.V., Fam Vos, Carel Bouma biologisch pootgoed B.V. en de branchevereniging Plantum.